Luāras ielejā atzīmē 30 gadus kopš Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas

02.02.2022. 18:24

2022.gada 1.februārī Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais kopā ar Igaunijas un Lietuvas vēstniekiem atklāja Baltijas valstu mākslinieku izstādi Saint-Cyr-sur-Loire (Sensīrsirluāras) pilsētā iepretim Tūras pilsētai.

Vēstnieki ieradās uz atklāšanu pēc St Cyr sur Loire pilsētas ielūguma, kurā asociācija Touraine Baltique (Baltijas Turēna) jau 30 gadus rūpējas par sakariem ar Baltijas valstīm, kultūras saišu veicināšanu un nostiprināšanu.

Pirms izstādes atklāšanas asociācijas Touraine Baltique prezidents Paul Olivier (Pols Olivjē) aicināja vēstniekus piedalīties apaļā galda diskusijā un dalīties gan ar savu personīgo pieredzi, gan iepriekšējo paaudžu pieredzi dažādu vēstures līkloču notikumos, kas skāruši Latviju, Igauniju un Lietuvu no to dibināšanas līdz pat neatkarības atjaunošanai. Vēstnieki pārrunāja dažādus vēstures jautājumus : padomju represiju politiku, kultūras dzīves telpas uzraudzīšanu, atmodas procesu un citus ar mūsdienu aktualitātēm saistītus jautājumus.

Izstādē piedalās stikla māksliniece Jūlija Titova Sellier ar saviem darbiem. Atklāšanā uzstājās mūziķe Zane Opincāne, atskaņojot latviešu tautasdziesmas kokles izpildījumā. Baltijas valstu mākslinieku darbi izpelnījās franču publikas atzinību un patiesu interesi, un tos iespējams apskatīt līdz 6.02.2022.

Dažas dienas pirms konferences un izstādes atklāšanas citā Luāras ielejas pilsētā Ambuāzē (Amboise) neatkarīgajā kino zālē Ciné A varēja noskatīties Rolanda Kalniņa filmu “Četri balti krekli” (1967), pēc kuras notika diskusija un skatītāju viedokļu apmaiņa. Šajā mini-kino festivālā tika piedāvātas arī lietuviešu un igauņu filmas. Visi pasākumi rīkoti ar asociācijas Touraine Baltique, kā arī Latvijas, Igaunijas un Lietuvas vēstniecību Francijā atbalstu.