14. Saeimas vēlēšanas - balsošanas iespējas Francijā

20.08.2022. 17:31

14.Saeimas vēlēšanas Latvijā un ārvalstīs norisināsies 2022. gada 1.oktobrī, sestdienā.

Tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās ir visiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu

Latvijas pilsoņi, kuri uzturas ārvalstīs, vēlēšanās varēs piedalīties, balsojot klātienē vēlēšanu iecirknī 1. oktobrī vai arī pieteikties balsošanai pa pastu.

Vēlētāji, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, bet kuri vēlēšanu dienā uzturēsies ārvalstīs, drīkst balsot klātienē jebkurā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem, kas ir ērtāk sasniedzams. Iepriekšējā pieteikšanās nav nepieciešama.

Francijā darbosies divi vēlēšanu iecirkņi: 

  1. vēlēšanu iecirknis Nr. 1021 - Latvijas Republikas vēstniecībā Francijā – PARĪZĒ (balsošana pa pastu un klātienē);
  2. vēlēšanu iecirknis Nr. 1031 - Latvijas Republikas Pastāvīgā pārstāvniecībā Eiropas Padomē – STRASBŪRĀ (balsošana klātienē).

 Balsošana vēlēšanu iecirknī

Vēlēšanu dienā no 7.00 līdz 20.00 pēc vietējā laika vēlētāji varēs nobalsot klātienē vēlēšanu iecirknī Parīzē un Strasbūrā. Balsošanai nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa personas apliecība (eID karte).

Balsošana pa pastu

Francijā balsošana pa pastu tiek organizēta vēlēšanu iecirknī Parīzē. Pieteikties balsošanai pa pastu var līdz 9.septembrim -

  • nosūtot vai iesniedzot personiski balsošanas pa pastu pieteikumu Latvijas vēstniecībā Parīzē. Pieteikumu ir iespējams nosūtīt uz vēstniecību pa pastu, vai uz vēstniecības e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. parakstītu ar drošu elektronisko parakstu. Pase pa pastu NAV JĀSŪTA un spiedogs tajā netiks likts. Vēlētāji tiks uzskaitīti elektroniskā vēlētāju reģistrā. Iesnieguma paraugs balsošanai pa pastu no ārvalstīm.
  • no 27. augusta e-pakalpojumā www.pmlp.gov.lv vai www.latvija.lv.

No 10. līdz 16. septembrim vēlēšanu komisija uz vēlētāja norādīto e-pastu vai oficiālo e-adresi nosūtīs tīmekļvietnes adresi, kur pieejami balsošanas materiāli.

Jāizdrukā tā saraksta vēlēšanu zīme, par kuru tiks balsots. Zīme jāaizpilda vai jāatstāj negrozītu, un jāieliek anonīmā aploksnē. Aploksni ar balsojumu jāievieto pasta aploksnē, ko atbilstoši noformē. Šajā aploksnē jāievieto arī vēlētāja pašrocīgi parakstīts apliecinājums, ka balso personiski. Apliecinājuma paraugs vēlētājam tiks nosūtīts kopā ar vēlēšanu materiāliem.

Balsojumu jānosūta pa pastu tai vēlēšanu iecirkņa komisijai, kas norādīta balsošanas materiālos (tai komisijai, kurā ir pieteikta balsošana pa pastu).

Svarīgi! Balsojumam jāpienāk vēlēšanu iecirknī līdz 1. oktobrim. Sūtījums ar pasta balsojumu ir jāizsūta no ārvalstīm. Pasta sūtījumi, kas pienāks ar Latvijas pasta zīmogu, netiks atvērti un netiks līdzskaitīti.

Vēlētājs, kurš pieteicies balsot pa pastu, drīkst pārdomāt un nobalsot iecirknī.

Detalizēta informācija par balsošanas iespējām Latvijā un ārvalstīs ir pieejama Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā.

Centrālās vēlēšanu komisijas izveidots video materiāls par balošanu ārvalstīs.