“Detektīviem pa pēdām” Parīzē !

18.10.2022. 14:01

2022. gada 15. oktobrī Latvijas vēstniecībā Francijā viesojās starptautiski godalgotā rakstniece Luīze Pastore, lai kopā ar Parīzē dzīvojošajiem latviešu skolas vecuma bērniem dotos detektīvu cienīgā piedzīvojumā „Detektīviem pa pēdām”.

Rakstniece bērniem bija sagatavojusi dažādus uzdevumus par „Mākslas detektīvi” sērijas grāmatu „Pēdējais ķēniņš”, kas stāsta par mākslinieku Voldemāru Irbi un viņa darbiem. Bērnu uzdevums pirms piedalīšanās pasākumā bija izlasīt šo grāmatu.

Tikšanās dienā vēstniecības telpās tika izveidoti vairāki kontrolpunkti, kuros bērni sadalījušies pa komandām pildīja dažādus uzdevumus - lasīja, rakstīja, zīmēja, atšifrēja, kā arī veidoja grāmatas tēlu profilus.

Pēc aizrautīgi pavadītā laika ar uzdevumiem visi kopā sanāca pie „ķēniņa” cienīga galda, lai pārrunātu piedzīvoto un nosvinētu labi padarītos darbus. Noslēgumā tapa arī ar asfalta krītiņiem veidots kopdarbs vēstniecības pagalmā.

16. oktobrī Luīze Pastore tikās ar bērniem un viņu vecākiem Strasbūrā Latvijas pārstāvniecībā Eiropas Padomē, savukārt 18. oktobrī rakstniece tiekas ar studentiem, kuri apgūst latviešu valodu Nacionālajā Austrumu valodu un civilizāciju institūtā Parīzē (INALCO).

Rakstniece Luīze Pastore ir sarakstījusi vairāk nekā desmit grāmatu bērniem, un viņas grāmatas saņēmušas vairākas balvas gan Latvijā, gan starptautiskā līmenī: Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā, Boloņas Bērnu grāmatu tirgus balvu “Jaunie apvāršņi”, Pastariņa Prēmiju, kā arī Latvijas literatūras gada balvu un citas. Rakstniece bieži tiekas ar saviem lasītājiem Latvijā, tāpēc esam gandarīti, ka izdevās sarīkot tikšanos arī Francijā.

Šis projekts saņēma finansiālu atbalstu no Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas kā viens no diasporas atbalsta projektiem. Braucienu uz Strasbūru atbalstīja biedrība Latvija-Elzasa.