Latvijas vēstnieks Francijā piedalās festivāla LES BOREALES atklāšanā

15.11.2022. 19:25

2022. gada 9.-10.novembrī Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais uzturējās Normandijā, Kānas pilsētā (Caen), lai piedalītos kopā citiem Ziemeļu un Baltijas valstu vēstniekiem ikgadējā festivāla LES BOREALES atklāšanā un ar to saistītos pasākumos.

Normandijas reģiona Literatūras aģentūra (Normandie Livre et Lecture), kuras paspārnē notiek festivāls LES BOREALES, rīkoja konferenci par Eiropas demokrātiskās vienotības  nākotni un perspektīvām ("Avenir et perspectives pour une unité démocratique en Europe"), kas bija galvenais festivāla atklāšanas pasākums un kurā Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas un Zviedrijas vēstnieki diskutēja kopā ar Baltijas valstu speciālisti Selīnu Bajū (Céline Bayou) par šodienas izaicinājumiem Ziemeļeiropā un visā kontinentā. Pasākums bija ļoti plaši apmeklēts un publikas interese izpaudās daudzu saturisku jautājumu uzdošanā.

Vēstnieki piedalījās arī skulptūras – mākslas objekta POLARIS atklāšanā pie Kānas bibliotēkas, piedaloties Kānas mēram Žoelam Bruno (Joël Bruneau). Šis mākslas darbs, kas veidota kā telpa ar ziemeļblāzmu krāsās radītu nojumi, simbolizē draudzības saites, kas Kānas pilsētai ir izveidojušās ar Ziemeļu un Baltijas valstīm. No jauna tika apliecināta vēlme tās attīstīt un padziļināt dažādos sadarbības virzienos. Šobrīd paralēli kultūras sakariem attīstās arī izglītības sakari, apmaiņas braucieni, kā arī Kānas Politikas zinātņu institūtā iespējams apgūt latviešu valodu.

Festivāls LES BOREALES notiek Francijā jau 30 gadus un ir vienīgais Ziemeļu un Baltijas valstu mākslai un kultūrai veltītais festivāls Francijā un pat ārpus Ziemeļeiropas reģiona. Programmā parasti ir pārstāvētas visas Ziemeļu un Baltijas valstis, bet goda viesa statusā esošās valsts programma dominē. Latvija ir bijusi goda viesa statusā vairākas reizes (2004., 2010., 2014., 2018.g). Plānots, ka 2025.gadā Latvija kopā ar Igauniju un Lietuvu no jauna būs aicināta kā goda valsts.