Dziedātājs IGO kopā ar latviešu koriem no trim Eiropas valstīm uzstājas valsts svētkos Parīzē

22.11.2022. 17:33

2022. gada 19. novembrī, Parīzē notika Latvijas valsts svētku svinības, kurās trīs latviešu kori no Nīderlandes, Beļģijas un Francijas apvienojās vienā kopkorī un uzstājās kopā ar solistu IGO un Jāni Strazdu ar grupu koncertā “Tautu, kura dzied, nevar nedzirdēt” (Les Voix de l’ambre).

Svētku pasākuma ievadvārdus teica Lelde Vikmane, dodot vārdu biedrības Latviešu apvienība Francijā vadītājai Ilzei Tolpežņikovai, kā arī Latvijas vēstniecības Francijā vadītāja vietniekam Janam Kevišam-Petuško. J.Kevišs-Petuško uzrunāja klātesošos vēstnieka Eduarda Stiprā vārdā, sveicot Latvijas 104. dzimšanas dienā un apliecinot dziesmas un dziedāšanas nozīmi mūsu kultūrā, jo latvietis ir gājis visiem vēstures līkločiem cauri ar dziesmu no pašiem pirmsākumiem vēl pirms valsts veidošanās, līdz pat Trešās atmodas laikam un šodienai.

Koncerta ievadvārdus teica režisore Maija Kalniņa, noslēdzot ar vārdiem “Latviju nevar izstāstīt, bet Latviju var izdziedāt”, pēc kuriem sekoja vairāk nekā stundu garš, emocijām bagāts gan latviešu kormūzikas, gan IGO repertuāra koncerts. Pēc koncerta mākslinieki, koristi un sanākušie viesi tika aicināti uz valsts svētku pieņemšanu.

Projekts “Tautu, kura dzied, nevar nedzirdēt” tapa sadarbojoties triju koru diriģentēm : Gunitai Kronbergai no Nīderlandes latviešu kora LVkorisNL, Gitai Pāvilai no Briseles latviešu kora un Inārai Bražei no Parīzes kora LATVE. Diriģentes sadarbojās ar solistu IGO, komponistu un mūziķi Jāni Strazdu, kā arī režisori Maiju Kalniņu, lai veidotu koncertprogrammas saturu un formu.

Kopā notika trīs koncerti – Nīderlandē, Beļģijā un noslēdzošais koncerts Parīzē, Fonda Biermans-Lapôtre koncertzālē, kurā kuplā skaitā bija pulcējušies Francijā dzīvojoši latvieši, Latvijas draugi un sadarbības partneri. Publika ar neviltotu prieku un aizkustinājumu klausījās koncertu un dziedāja līdzi zināmās IGO dziesmas. Vakars izvērtās ļoti saviesīgs ar sirsnīgām sarunām, ģitāras un akordeona spēli, dziesmām un pat dančiem līdz vēlam vakaram.

Valsts svētku pasākums Parīzē bija iespējams ar nozīmīgu Parīzes latviešu kora LATVE asociācijas vadītāja Fabien Lizé ieguldījumu, piesaistot privātus sponsorus (Fondation Biermans-Lapôtre, Societé Jaulin, Antoine Puleo, M.Mme Lavigne), kā arī Latviešu apvienības Francijā un Latvijas vēstniecības Francijā atbalstu.