Vēstniecība izveido Latvijas un Čehijas diplomātisko attiecību simtgadei veltītu digitālo platformu

26.10.2021. 16:29

2021. gada 28. oktobrī, Čehoslovākijas Neatkarības dienā Latvijas vēstniecība Čehijā atklāj digitālo platformu par godu Latvijas un Čehijas diplomātisko attiecību simtgadei. Platformā apkopoti spilgtākie notikumi abu valstu attiecībās aizvadītajos simts gados. Platformas sadaļās „De iure”, „Politiskais dialogs”, „Drošība un aizsardzība”, „Kultūra un izglītība”, „Latvieši Čehijā” un „Čehu-latviešu biedrība” atrodami fakti, notikumi, pētījums un foto liecības. Būtisks papildinājums ir sadaļa „Čehijas-Baltijas gadsimts” - digitalizēta versija Baltijas valstu vēstniecību Čehijā izstādei par Čehijas un Baltijas valstu diplomātisko attiecību simtgadi.

2021. un 2022. gadi ir nozīmīgi Latvijas un Čehijas diplomātiskajās attiecībās. Pirms simts gadiem  - 1921. gada 29. decembrī - Čehoslovākija atzina Latviju de iure, par to notu Latvijai iesniedzot 1922. gada 5. janvārī. Čehoslovākija vienlaikus atzina de iure arī Igauniju un Lietuvu. Mūsu valstu attiecību simtgadi vēstniecība atzīmē ar virkni pasākumu, tostarp kopā ar Igaunijas un Lietuvas vēstniecībām Prāgā. Viens no šiem pasākumiem ir vēstniecības digitālā platforma.

Šajā kontekstā vēstniece Gunta Pastore atzīmē: “Latvijas un Čehijas diplomātisko attiecību simtgade ir būtisks atskaites punkts. Pirms simts gadiem Latvija un Čehija, toreiz Čehoslovākija, nodibināja diplomātiskās attiecības un mēs ar lielu atbildību tās turpinām veidot. Ļoti augstu vērtējam Latvijas un Čehijas sekmīgo sadarbību visdažādākajās jomās un ciešo partnerību Eiropas Savienībā un NATO.”

Vēstniecība pateicas visiem, kas palīdzējuši tapt digitālajai platformai. Īpašs paldies Lubošam Švecam, Ivetai Šķiņķei,  Meldrai Usenko, Pēterim un Brigitai Zvaguļiem, Pāvelam Štollam, Janai Hinkovai, Argitai Daudzei, Kasparam Ozoliņam, Albertam Sarkanim, Dzintaram Skarbovskim, Zanei Pērkonei, Kristīnei Antei, Dainai Lasmanei, Vitai Lauvai, Kārļa Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Starptautisko studiju institūtam, Latvijas Nacionālajam arhīvam, uzņēmumam „Tilde”, Čehijas Aizsardzības ministrijai, Čehijas vēstniecībai Latvijā un folkloras grupai „Krusa”.

Platforma pieejama šeit: https://latviaczechia100.mfa.gov.lv/