Pabriks: Latviju un Čehiju vieno kopīga izpratne par Eiropas drošības prioritātēm (Aizsardzības ministrija)

26.01.2022. 10:56

Vakar, 24. janvārī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikšanās laikā ar Čehijas aizsardzības ministri Janu Černohovu (Jana Černochova) pārrunājis NATO un Eiropas Savienības kopējo stratēģiju pašreizējo Eiropas drošības izaicinājumu risināšanai, kā arī vienojies par abu valstu sadarbības padziļināšanu aizsardzības industrijas jomā.

“Šis ir brīdis, kad jārīkojas izlēmīgi, jāstiprina gan pašu aizsardzība, gan Ukrainas spējas sevi aizsargāt. Latviju un Čehiju vieno kopīga izpratne par prioritātēm Eiropas drošībā un nepieciešamībā salāgot Eiropas Savienības un NATO stratēģiskās prioritātes. Mums Rietumos šobrīd jāaizstāv savas vērtības, jānodrošina, ka esam tālredzīgi un neapdraudam kopīgo nākotni īstermiņa ieguvumu vārdā,” tikšanās laikā pauda A. Pabriks. 

Tikšanās laikā ministri bija vienisprātis par nepieciešamību militāri stiprināt visu NATO Austrumu pierobežu, ņemot vērā Krievijas radītos draudus Eiropas drošībai, kā arī apsprieda Latvijas un Čehijas turpmākās sadarbības iespējās, tostarp, aizsardzības industrijas jomā. 

Tāpat A. Pabriks pateicās Čehijai par tās nozīmīgo ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā, piedaloties NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā. 

Aizsardzības ministrs Prāgā arī tikās ar Čehijas parlamenta augšpalātas Senāta Ārlietu, aizsardzības un drošības komisijas priekšsēdētāju Pāvelu Fišeru, pārrunājot šī brīža drošības situāciju Eiropā un Krievijas nepieņemamo situācijas eskalāciju pie Ukrainas un NATO, Eiropas Savienības robežām. 

Vizītes laikā A. Pabriks arī tikās ar “Radio Free Europe” pārstāvjiem, apspriežot pašreizējo Krievijas radīto drošības saspīlējumu Eiropā un Latvijas atbalstu Ukrainas aizsardzības spēju stiprināšanai. Aizsardzības ministrs ar “Radio Free Europe” pārstāvjiem pārrunāja arī radio stacijas plānus pārstāvniecības atvēršanai Latvijā, kas ne vien celtu plašsaziņas līdzekļa reģionālo ekspertīzi, bet arī paplašinātu pētnieciskās žurnālistikas attīstības iespējas Latvijā. 

Jau ziņots, ka 24. janvārī, aizsardzības ministrs A. Pabriks uzturējās darba vizītē Prāgā, Čehijā. 

Čehija sniedz būtisku ieguldījumu reģionālās drošības stiprināšanā, atbalstot NATO patrulēšanas misiju gaisa telpā virs Baltijas valstīm un piedaloties NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā. 

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1500 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā. Kaujas grupas karavīri piedalās mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot tās solidaritāti un apņēmību aizstāvēties pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Šogad apritēs pieci gadi kopš daudznacionālo kaujas grupu izvietošanas Baltijas valstīs un Polijā.  Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē. 

Informāciju sagatavoja: 
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļas vecākā referente
Vita Briže
Tālrunis: 67335045 
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.