E. Bondars informē Čehijas kolēģus par gatavošanos 3JI samitam Rīgā

24.02.2022. 16:51

24. februārī Ārlietu ministrijas īpašo uzdevumu vēstnieks Trīs jūru iniciatīvas jautājumos (3JI) Edgars Bondars uzturējās darba vizītē Prāgā, Čehijā.

E. Bondars informēja Čehijas kolēģus par gatavošanos 20.-21. jūnijā Rīgā plānotajam samitam, tā prioritātēm, un ar samitu saistīto Biznesa forumu, īpaši uzsverot investīciju piesaisti enerģētikas, transporta un digitālajam sektoram. Uzklausīja čehu kolēģu domas par 3JI un viņu gatavību palielināt iesaisti 3JI.

Vizītes laikā E. Bondars piedalījās Latvijas delegācijas tikšanās kopā ar satiksmes ministru Tāli Linkaiti un Čehijas satiksmes ministra vietnieku Janu Sehteru (Jan Sechter), kurš ir arī galvenais koordinators Čehijā 3JI. Tikās ar Prezidenta kancelejas Ārlietu departamenta direktora vietnieku Petru Pirunčiku (Petr Pirunčik), prezidenta padomnieku  3JI un Čehijas Ārlietu ministrijā ar Centrāleiropas departamenta direktoru Jirži Šitleru (Jiří Šitler), kurš seko līdzi reģionālajām iniciatīvām, tostarp 3JI.

2022. gada 20.-21. jūnijā Latvija rīkos septīto 3JI samitu un biznesa forumu. Trīs jūru Iniciatīva ir reģiona valstu prezidentu ierosināta ekonomiskas sadarbības platforma, kas dibināta 2016. gada 25. augustā pirmajā 3 JI samitā Horvātijā. 3JI veido 12 ES valstis, kas ģeogrāfiski novietotas starp Adrijas, Baltijas un Melno jūru – Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Ungārija. Iniciatīvai ir nozīmīga loma Centrālās un Austrumeiropas reģiona valstu sadarbības stiprināšanā. Iniciatīva ir veidota, lai attīstītu nozīmīgus fiziskās infrastruktūras projektus un mazinātu ES ziemeļu-dienvidu reģionā esošās savienojamības plaisas enerģētikas, transporta un digitālās komunikācijas sektoros. Vairāk informācijas 3JI mājas lapā: https://3seas.eu/