Latvijas vēstniece Zviedrijā Ilze Rūse rīko diskusiju par multilaterālisma lomu Latvijas ārpolitikā

24.03.2022. 18:40
Latvijas vēstniece Zviedrijā Ilze Rūse rīko diskusiju par multilaterālisma lomu Latvijas ārpolitikā

2022. gada 24. martā Latvijas vēstniecībā Zviedrijā uz diskusiju par multialterālisma jeb daudzpusējās sadarbības lomu mūsdienās Latvijas vēstniece Zviedrijā Ilze Rūse bija uzaicinājusi Latvijā akreditētos vēstniekus, kuri rezidē Stokholmā un pārstāv Austrāliju, Beļģiju, Botsvānu, Brazīliju, Čīli, Dienvidāfriku, Ēģipti, Gvatemalu, Horvātiju, Kipru, Indiju, Indonēziju, Irānu, Kosovu, Laosu, Lībiju, Maroku, Meksiku, Portugāli, Salvadoru, Serbiju, Sudānu, Šrilanku, Tanzāniju, Taizemi, Vjetnamu, Zambiju, Zimbabvi.

Diskusijā piedalījās speciālo uzdevumu Latvijas Ārlietu ministrijas vēstniece Sanita Pavļuta- Deslandes un Starptautisko organizāciju un cilvēktiesību departamenta direktore Agnese Vilde, kuras iepazīstināja vēstniekus ar aktuālajiem multilaterālisma darbības virzieniem Latvijas ārpolitikā, vairojot Latvijas atpazīstamību un veicinot ciešāku kontaktu veidošanos.

Latvijas pārstāves diskusijā iepazīstināja klātesošos ar Latvijas prioritārajām jomām multilaterālismā. Latvija gan ANO, gan citās starptautiskajās organizācijās konsekventi iestājas par starptautisko tiesību un teritoriālās integritātes ievērošanu. Latvijas pārstāvji ir aktīvi dažādos tematiskajos jautājumos, piemēram, likuma vara un tiesiskums, mediju brīvība un žurnālistu aizsardzība, sieviešu tiesību un iespēju veicināšana, informāciju tehnoloģiju izmantošanas veicināšana. Apliecinot Latvijas spēju uzņemties starptautisku atbildību un dot aktīvu pienesumu globālajiem procesiem, Latvija ir pieteikusi savu kandidatūru ANO Drošības padomes vēlēšanās 2025. gadā dalībai 2026.-2027. gadā.

Diskusijā bijā vērtīgi uzzināt diplomātu viedokli par viņu pārstāvības valstu prioritātēm multilaterālismā.

Diskusija tika rīkota “Latvijas kandidatūras ANO DP lobija kampaņas atbalsta publiskās diplomātijas programmas projekta “Diskusija ar nerezidējošiem Latvijā akreditētiem vēstniekiem “Latvijas skatījums par efektīvu multilaterālismu” ietvaros.

Stokholmā rezidē vairāk kā 30 valstu vēstnieki, kuri akreditēti Latvijā.