Vēstniece Ilze Rūse apmeklē Norbottenas lēni Zviedrijā

01.04.2022. 10:44
Vēstniece Ilze Rūse apmeklē Norbottenas lēni Zviedrijā

No 2022. gada 29. marta līdz 31. martam Latvijas vēstniece Zviedrijā Ilze Rūse apmeklēja Norbottenas lēni Zviedrijas ziemeļos.

Vēstniece 29. martā Norbottenas galvaspilsētā Lūleo tikās ar pašvaldības mēri Karīnu Sameli (Carina Sammeli), Lūleo Biznesa reģiona izpilddirektoru Rikardu Lundmarku (Rickard Lundmark), Norbottenas Tirdzniecības kameras izpilddirektori Lindu Nilsoni (Linda Nilsson). Vēstniece apmeklēja Arktikas Biznesa inkubatoru un iepazinās ar jaunām inkubatora kompānijām. Zviedrijas Polārās pētniecības sekretariātā vēstniece tika iepazīstināta ar sekretariāta darbību, atbalstot polārpētniecību. Pēcpusdienā vēstniece apmeklēja Būdenu. Tiekoties ar pašvaldības un biznesa pārstāvjiem pārrunātas sadarbības iespējas ar Latviju, īpaši ņemot vērā klimata pārmaiņu izaicinājumus.

30. martā vēstniece apmeklēja trešo lielāko Zviedrijas pašvaldību Jelivāri. Pilsēta, kuras lielākais ienākumu avots ir dzelzs raktuves, attīstās kopā ar mūsdienu tehnoloģijām. Pilsētā plānota jauna uz ūdeņradi bāzēta tērauda ražotne Hybrit 2026. gadā.

Ņemot vērā sāmu nozīmi lēņa attīstībā, 31. martā vēstniece apmeklēja sāmu muzeju Márkanbáiki  un ziemeļbriežu audzētavu, iepazīstoties ar sāmu kultūrvēsturisko mantojumu Jukkasjervi.  

Vizītes noslēgumā tika apmeklēts Zviedrijas kosmosa korporācijas centrs Esreindžā, iepazīstoties ar centra attīstību un pārrunājot turpmākās sadarbības iespējas ar Latviju. 

Norbottenas lēne ir teritorijas ziņā ir lielākā no Zviedrijas 21 lēnēm un atrodas aiz Polārā loka.

Vēstnieces vizītes organizēšanā atbalstu sniedza Latvijas goda konsuls Norbottenas lēnī Čels Jelms (Kjell Hjelm). Vizītē piedalījās arī LIAA pārstāvniecības vadītājs Valters Jēkabsons un vēstniecības padomniece Signe Jansone.

Vairāk fotogrāfiju no pasākuma pieejamas šeit.