Stokholmas Universitātes zinātnieku pētījums par Baltijas bēgļiem 1943.-1944. gadā prezentēts Jūrniecības vēstures muzejā Stokholmā

23.09.2022. 17:56
Stokholmas Universitātes zinātnieku pētījums par Baltijas bēgļiem 1943.-1944. gadā prezentēts Jūrniecības vēstures muzejā Stokholmā

2022. gada 22. septembrī Stokholmā Jūrniecības vēstures muzejā tika atklāta izstāde “Glābšanās no Baltijas 1943.-1944. gadā”. Izstādes atklāšanā piedalījās arī pārstāvji no visām trīs Baltijas valstīm. Atklāšanā Latvijas vēstniece Zviedrijā Ilze Rūse uzsvēra izstādes nozīmīgumu, vēstot par Baltijas valstu un tās iedzīvotāju likteņiem Otrā pasaules kara laikā. Savā runā vēstniece arī veltīja piemiņu Ērikam Tomsonam, latviešu bēgļu pārcēlājam, kurš šodien 103 gadu vecumā devies mūžībā.

Izstāde veidota, ņemot vērā Stokholmas Universitātes Arheoloģijas un antīkās kultūras institūta pētnieces un muzeja darbinieces Mirjas Arnshāvas (Mirja Arnshav) veikto pētījumu par baltiešu bēgļu izglābšanos, kā arī laivām, kuras tika izmantotas, lai palīdzētu bēgļiem no Baltijas glābties no nacistu un padomju okupācijas varas.

Izstāde tiek rīkota projekta “Mazās laivas un lielā glābšanās” ietvaros. Izstādes atklāšanā piedalījās Zviedrijā dzīvojošo igauņu, latviešu un lietuviešu kopienu pārstāvji, kuru vidū bija arī igauņu izcelsmes TV raidījuma vadītājs Zviedrijā Kristians Lūks (Kristian Luuk).

Izstādes atklāšanā tika arī veltīts piemiņas brīdis Ērikam Tomsonam, latviešu bēgļu pārcēlājam, kurš šodien 103 gadu vecumā devies mūžībā. Izstāde vēsta vairāk kā 30 000 baltiešu bēgļu pārdzīvoto, bēgot no nacistu un padomju okupācijas laivās uz Zviedriju. Izstāde veidota ar tā laika bēgļu bērnu acīm.

Izstādes vajadzībām aizdoti priekšmeti, kuri mazajās laivās tika paņemti līdzi kā atmiņas un saikne ar savu dzimto zemi un tautu.

Esošajā ģeopolitiskajā situācijā, izstāde palīdz izprast esošo Ukrainas ģimeņu patvēruma meklēšanu.

Sīkāk par izstādi: ŠEIT