Centra MARTA ekspertes sniedz atbalstu Uzbekistānas valsts vienoto pakalpojumu sistēmas pilnveidošanai

09.09.2021. 14:52

2021.gada 7. septembrī Latvijas biedrības “Centra MARTA” ekspertes uzsāka dalību projektā: “Publisko pakalpojumu sniegšanas un labas pārvaldības uzlabošana Uzbekistānas lauku reģionos” ("Improved public service delivery and enchanced governance in rural Uzbekistan"). Centrs MARTA projekta ietvaros sniegs atbalstu sieviešu un citu neaizsargātāko sabiedrības grupu konsultatīvo pilota atbalsta centru izveidei Uzbekistānas reģionos. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Eiropas Savienības, ANO Attīstības Programmas Uzbekistānā (UNDP) un Latvijas Ārlietu ministrijas atbalstu.  

Projekta aktivitātes galvenais mērķis ir veicināt neaizsargātāko sabiedrības grupu  (sievietes, personas ar invaliditāti, pensionāri u.c.) pieeju valsts vienotajiem pakalpojumiem, pilnveidot valsts vienoto pakalpojumu aģentūru darbību un paaugstināt pakalpojumu nodrošināšanas kvalitāti Uzbekistānas lauku reģionos. Projekta ietvaros plānots izveidot pirmos konsultatīvos atbalsta centrus, kuru galvenais uzdevums ir strādāt tieši ar neaizsargātākajām sabiedrības grupām, lai veicinātu viņu līdzdalību valsts pakalpojumu saņemšanā.

No 6. līdz 13.septembrim notiek Centra Marta pārstāvju vizīte Uzbekistānā, kuras ietvaros Uzbekistānas konsultatīvo centru darbiniekiem tika organizēts mācību seminārs un sniegtas konsultācijas par publisko pakalpojumu nodrošināšanu un pieejamību minētajai sabiedrības mērķauditorijai.

Dzimumu līdztiesības un sieviešu tiesību un iespēju veicināšana ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm starptautiskajās organizācijās un īstenojot attīstības sadarbības politiku. Atbalsta sniegšanā Uzbekistānai Latvija jau vairākus gadus ir sadarbojusies ar ES un UNDP pārstāvniecībām Uzbekistānā, nododot Latvijas pieredzi un ekspertīzi to īstenotajos projektos. Latvijas ekspertu dalība minētajā projektā turpināsies līdz 2024.gadam.