Noslēdzies Latvijas un Moldovas attīstības sadarbības projekts Moldovas reģionu izaugsmei

16.12.2020. 15:35

Latvijas un Moldovas attīstības sadarbības projekta noslēguma pasākums “Atbalsts Moldovas reģionu izaugsmei, sekmējot spēju pielāgoties ārkārtas situācijas apstākļiem un mazinot COVID-19 radītās sekas ilgtermiņā” notika sestdien, 2020. gada 5. decembrī tiešsaistes formātā. Pasākuma dalībnieki no Moldovas tika aicināti virtuāli apmeklēt Latviju, lai izpētītu Latvijas lauku uzņēmēju - mājražotāju, lauksaimnieku, mazo un vidējo uzņēmumu vietējos produktus un pakalpojumus.

Divpusējās sadarbības projekts bija vērsts uz atbalstu Moldovas reģionu attīstībai, uzlabojot spēju pielāgoties ārkārtas apstākļiem un samazinot COVID-19 izraisītās ilgtermiņa sekas. Projektu ar Latvijas Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu īstenoja no Latvijas puses nevalstiskā organizācija “Latvijas Lauku forums”, no Moldovas puses - LEADER tīkls, Ziemeļu reģionālās attīstības aģentūra un ATU Gagauzia.

Ar virtuālo vizīti Latvijā tika noslēgts intensīvs Latvijas un Moldovas lauku uzņēmēju pieredzes apmaiņas vebināru cikls ar mērķi veicināt LEADER tīkla attīstību Moldovas teritorijā.

Sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Vidzemes plānošanas reģionu un projekta partneriem Moldovā notika vairāki tīmekļa semināri par reģionālo attīstību, kur Latvijas partneri dalījās pieredzē investoru piesaistes jomās, izmantojot tiešsaistes platformas un publikācijas, ģeogrāfiskās informācijas sistēmas, stratēģiju uzraudzībā, kā arī projektu izstrādes dotāciju piesaistē.

Projekta noslēguma pasākuma laikā Latvijas vēstnieks Moldovā Uldis Mikuts uzsvēra, ka Moldova kopš 2005. gada ir bijusi prioritāra Latvijas palīdzības saņēmēja attīstības sadarbībā un šajā laikā ir veiksmīgi īstenoti 85 divpusēji projekti. Vēstnieks izteica pateicību par abu pušu sadarbības centieniem palielināt lauku reģionu potenciālu Moldovā, daloties Latvijas pieredzē ar ziemeļu un Gagauzijas plānošanas reģioniem un atbalstot lauku uzņēmējus, izstrādājot digitālos rīkus, piemēram, Moldovas vietējo uzņēmēju datu bāzi.

Moldovas vēstnieks Latvijā Andrians Roša (Andrian Roșa) uzsvēra divpusējās attīstības sadarbības nozīmi, pamatojoties uz Latvijas un Moldovas divpusējiem līgumiem. Vēstnieks uzsvēra reģionālās sadarbības īpašo vietu, jo šajā laikā ir noslēgti 27 reģionālās sadarbības līgumi un atzīmēja nepieciešamību nākotnē palielināt reģionālo sadarbību.

Papildus pieredzes apmaiņas projekta ietvaros Moldovas partneri sadarbojās ar vietējām rīcības grupām Moldovā, lai izveidotu izmantojamas vietējo uzņēmēju datubāzes un organizētu seminārus Facebook vietnē. Projekta papildu rezultāts ir trīs īpaši izstrādātu zīmolu grāmatu izveide labākai saziņai ar potenciālajiem klientiem.

 


Preses kontaktiem:

Latvijas Republikas vēstniecība Moldovā
Adrese: Mitropolit Gavriil Banulescu-Bodoni 27, Kišiņeva, MD2012, Moldova
Telefons: +373 22 025260
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: www.mfa.gov.lv/moldova

twr icon-facebook  icon-flickr 

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā