Latvijas koordinētā NB8 ārlietu ministru vizīte demonstrē Baltijas un Ziemeļvalstu atbalstu Moldovai

08.08.2023. 11:19

2023. gada 27. aprīlī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) ārlietu ministru kopīgā vizītē apmeklēja Moldovu. NB8 ministri tikās ar Moldovas prezidenti Maiju Sandu (Maia Sandu), parlamenta spīkeru Igoru Grosu (Igor Grosu),  premjerministru Dorinu Rečanu (Dorin Recean) un ārlietu ministru Niku Popesku (Nicu Popescu).

Latvijas koordinētā NB8 ārlietu ministru vizīte demonstrē Baltijas un Ziemeļvalstu solidaritāti un atbalstu Moldovai. Sarunu centrā bija Moldovas integrācija Eiropas Savienībā (ES) un Moldovas drošība aktuālajā ģeopolitiskajā situācijā.

E. Rinkēvičs uzsvēra Latvijas atbalstu Moldovai tās ES integrācijas procesā un aicināja Moldovu turpināt īstenot nepieciešamās reformas, lai radītu priekšnoteikumus pēc iespējas drīzai ES iestāšanās sarunu uzsākšanai. “Mēs vēlamies redzēt Moldovu kā drošu, vienotu, demokrātisku un turīgu valsti, kas ir daļa no ES. Mēs novērtējam jau šobrīd īstenotās vērienīgās reformas, ko veic Moldovas valdība, un aicinām tās turpināt,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

Tāpat tika pārrunāta drošības situācija reģionā un Krievijas agresijas Ukrainā sekas Moldovā. Ministri  augstu novērtēja Moldovas noturību, vienlaikus pretdarbojoties Krievijas hibrīddraudiem un veiksmīgi risinot citus aktuālos izaicinājumus ekonomikas, enerģētikas un citās jomās. Tika akcentēta Moldovas solidaritāte ar Ukrainu, tajā skaitā uzņemot un sniedzot palīdzību bēgļiem no Ukrainas.

Sarunu partneri pauda pārliecību, ka ES civilā misija Moldovā, kā arī ES palīdzība Moldovas armijai, izmantojot Eiropas Miera Mehānismu, būtiski palīdzēs Moldovai stiprināt valsts noturību.

Vizītes laikā NB8 valstis un Moldova parakstīja kopīgo deklarāciju, ar kuras saturu plašāk var iepazīties šeit:

Baltijas valstu, Ziemeļvalstu un Moldovas ārlietu ministru kopīgā deklarācija 

Informācijai

NB8 (Nordic-Baltic Eight) ir reģionālais sadarbības formāts starp līdzīgi domājošām valstīm – Dāniju, Igauniju, Somiju, Islandi, Latviju, Lietuvu, Norvēģiju un Zviedriju. 2023. gadā Latvija uzņēmās vadošo lomu sadarbības koordinācijā.

 


Preses kontaktiem:

Latvijas Republikas vēstniecība Moldovā
Adrese: Mitropolit Gavriil Banulescu-Bodoni 27, Kišiņeva, MD2012, Moldova
Telefons: +373 22 025260
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: www.mfa.gov.lv/moldova

twr icon-facebook  icon-flickr 

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā