Ārlietu dienesta atbalsts Latvijas uzņēmumiem ārējos tirgos

Ārlietu dienesta atbalsts Latvijas uzņēmumiem ārējos tirgos

Līdzās tiešajam atbalstam konkrētiem uzņēmumiem, nozīmīga Ārlietu dienesta darba sastāvdaļa ir labvēlīgas biznesa vides radīšana sekmīgai starpvalstu sadarbībai. Ārlietu ministrija organizē dažāda līmeņa amatpersonu vizītes un pārstāv Latvijas pozīcijas starptautiskās sadarbības jautājumos. Vēstniecības palīdz nodrošināt divpusējo līgumtiesisko bāzi, strādājot pie dažādu līgumu noslēgšanas, piemēram, starpvalstu un starpresoru līgumu par ekonomisko sadarbību, līgumu par investīciju aizsardzību, dubulto nodokļu neaplikšanu, sadarbību gaisa satiksmē, autopārvadājumos u.c. Ar politiskā lobija palīdzību Ārlietu ministrija cenšas mazināt eksporta šķēršļus un veicināt ienākošo investīciju plūsmu. Vēstniecības strādā pie Latvijas kā biznesam pievilcīgas valsts tēla popularizēšanas, skaidro Latvijas ekonomiskās politikas jautājumus un veicina politisko un ekonomisko sadarbību. Ārlietu ministrija iesaistās problēmsituāciju risināšanā, sniedzot atbalstu administratīvo barjeru un protekcionisma pārvarēšanā, sniedzot konsultācijas par biznesa specifiku konkrētajā valstī un par iespējām biznesa konfliktu risināšanā.

Diplomātiskais dienests Latvijā un vēstniecībās ārvalstīs veicina Latvijas uzņēmēju biznesa kontaktu veidošanu. Šajā nolūkā vēstniecības sniedz atbalstu visdažādākā veida aktivitātēm no dalības starptautiskās izstādēs un biznesa semināru organizācijas līdz konkrētu uzņēmumu darījumu braucienu rīkošanai, kā arī turpina atbalstīt uzņēmējus administratīvo šķēršļu apiešanai un tālākas sadarbības veidošanai.

Vēstniecību un goda konsulu atbalsts starptautiskās biznesa sadarbības sākšanai un tās veiksmīgai attīstīšanai:

  • informācijas sniegšana par rezidences valsts tirgu un biznesa praksi, sniedz atbalstu kontaktu veidošanā (valsts un pašvaldību institūcijas, nozaru asociācijas, “biznesa klubi”);
  • palīdzība organizējot gan individuālu uzņēmumu vizītes, gan tirdzniecības misijas un augsta līmeņa amatpersonas pavadošās biznesa delegāciju vizītes;
  • atbalsta sniegšana mārketinga aktivitātēm (vēstniecību telpu izmantošana semināriem, prezentācijām, biznesa sarunām);
  • atbalsta sniegšana dalībai izstādēs (rekomendācijas, informācijas apkopošana, atbalsts pārstāvībai);
  • atbalsta sniegšana Latvijas uzņēmēju interešu aizstāvībai biznesa partneru maksātnespējas un krāpniecības gadījumos, informējot par administratīvām procedūrām, skaidrojot konkrētās lietas apstākļus, palīdzot izveidot kontaktus ar uzraudzības institūcijām.

Ārlietu dienesta uzturētais ārējo pārstāvniecību tīkls ir īpaši nozīmīgs tā augstās pārstāvniecības un statusa savās rezidences un akreditācijas valstīs dēļ – izmantojot diplomātisko pārstāvju statusu un izveidoto kontaktu tīklu, ir iespējams ne vien iegūt aktuālu un objektīvu informāciju par norisēm ārvalstīs, bet arī efektīvi censties tās ietekmēt Latvijas interesēm labvēlīgā virzienā.

Ārvalstīs darbojas arī 21 Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) ārējā ekonomiskā pārstāvniecība (vairumā gadījumu tās atrodas vēstniecību telpās). LIAA pārstāvis sniedz atbalstu uzņēmumu līmenī - Latvijas eksportētājiem un ārvalstu investoriem, piemēram, organizējot tikšanās, mārketinga pasākumus, izplatot informāciju, sniedzot konsultācijas u.c.

LIAA ārējo ekonomisko pārstāvniecību kontaktus iespējams atrast šeit.

Ārlietu ministrija sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) veicina ieinteresēto starptautisko uzņēmēju informētību par valsts nodokļu un muitas lietu administrēšanu Latvijā. Būtiskākā informācija par VID sniegtajiem pakalpojumiem un Latvijā pieejamajiem nodokļu atvieglojumiem, kā arī lielo un starptautisko nodokļu maksātāju administrēšanu un atbalsta sniegšanu šeit

Gadījumos, ja uzņēmumam nepieciešams atbalsts valstī, kur nav Latvijas diplomātisko vai konsulāro pārstāvniecību, aicinām uzņēmējus vērsties Ārlietu ministrijas Ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas nodaļā (nodaļas vadītāja Zane Ventere, tel. 67016404, e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.