Mūžībā devies Starptautiskās atomenerģijas aģentūras direktors Jukija Amano

22.07.2019. 16:33

72 gadu vecumā mūžībā devies Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (International Atomic Energy Agency, IAEA) ģenerāldirektors Jukija Amano (Yukiya Amano). Ārlietu ministrija izsaka visdziļāko līdzjūtību J.Amano tuviniekiem, draugiem un kolēģiem. Ilggadējā IAEA ģenerāldirektora nāve ir smags zaudējums starptautiskajai masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanas un atbruņošanās kopienai.

Pieredzējušais Japānas diplomāts J.Amano vadīja aģentūru kopš 2009. gada un aktīvi iestājās par kodoltehnoloģiju izmantošanu miermīlīgiem mērķiem, tai skaitā zinātnei un medicīnai, lai mazinātu globālo nevienlīdzību, veicinātu ilgtspējīgu attīstību, un sekmētu pārtikas drošību, īpaši bada skartos pasaules reģionos. Tāpat ģenerālsekretārs J.Amano bija neaizvietojams sarunu procesā par Kopīgo visaptverošo rīcības plānu (Joint comprensive Plan of Action, JCPOA) par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu, jo IAEA nodrošina JCPOA līgumsaistību izpildes uzraudzību Irānā. 

IAEA mērķis ir novērst kodolieroču izplatīšanu, bet sekmēt kodolenerģijas un ar to saistīto tehnoloģiju drošu izmantošanu miermīlīgiem mērķiem. Latvija pievienojās organizācijai 1997. gadā un 2015.-2017. gadā, strādājot IAEA valdē, vadīja aģentūras vidējā termiņa stratēģijas 2018.-2023. gadam izstrādi. 

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā