Eiropas Savienības filmu festivālā Japānā skatāmas divas filmas no Latvijas

28.05.2021. 09:58
  • Ārlietu dienests Latvijas valsts simtgadei

Šodien, 28. maijā, Japānā sākas ikgadējais Eiropas Savienības (ES) filmu festivāls “EU Film Days” ("ES filmu dienas"), kas ilgs līdz 18. jūlijam. Festivālā, ko atbalsta arī Latvijas vēstniecība Japānā, katru gadu tiek demonstrēta latviešu filma. Gandarījums, ka šogad festivāla organizatori ir izvēlējušies izrādīt divas latviešu režisoru spēlfilmas – pašmāju un starptautisku atzinību guvušās Dzintara Dreiberga “Dvēseļu putenis” un Jura Kursieša “Oļegs”. “Dvēseļu puteni” ar subtitriem japāņu valodā būs iespējams vērot kinoteātros Tokijā un Kioto, savukārt filma “Oļegs” ar subtitriem angļu valodā kino mīļiem būs pieejama tiešsaistē platformā https://www.festivalscope.com/page/japan-euff-2021/

“Tas, ka festivālā šogad tiek izrādītas divas latviešu filmas, ir likumsakarīgi,” atzīmē vēstniece Dace Treija-Masī, “jo Japānā latviešu kino gūst arvien lielāku atpazīstamību, un filmu izplatīšanas tiesības pārņem ievērojamas japāņu kino producēšanas kompānijas”. Pērn vien Japānā tika demonstrēti četri latviešu kinodarbi – Ināras Kolmanes spēlfilma “Bille” (ES filmu festivālā), Ginta Zilbaloža animācija “Projām” (oficiālais izplatītājs Japānā – kompānija “King Records”), jau pieminētais Dzintara Dreiberga “Dvēseļu putenis” (oficiālais izplatītājs Japānā – kompānija “Accessa”), kā arī Ilzes Burkovskas-Jakobsenas animācijas filma “Mans mīļākais karš”, kas Starptautiskajā Čitoses animācijas festivālā ieguva galveno balvu.

Pilnmetrāžas spēlfilma “Dvēseļu putenis” (2019) ir vēsturiska kara drāma pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem un ved 100 gadus senā pagātnē. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Komponistes Lolitas Ritmanis sarakstītā oriģinālmūzika starp 136 kandidātiem iekļuva 15 kandidātu sarakstā ceļā uz ASV Kinoakadēmijas balvas “Oskars” iegūšanu kategorijā “Labākā oriģinālmūzika”.

Pilnmetrāžas spēlfilma “Oļegs” (2019) ir Latvijas, Lietuvas un Beļģijas kopražojums, kuras starptautiskā pirmizrāde notika 2019. gada Kannu kinofestivālā. Tā ir psiholoģiska drāma par jauna vīrieša cerībām uz labāku dzīvi – caur viesstrādnieka statusu un savas dzīves dziļāko bezdibeni tomēr atrodot spēku celties augšup. Filma ir ieguvusi galvenās balvas kinofestivālos Latvijā, Beļģijā un Maltā.

Vairāk informācijas - ES filmu festivāla mājaslapā (angļu un japāņu valodās): https://eufilmdays.jp/en/

 


Preses kontaktiem:
Komunikcijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-draugiemicon-flickrytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā

Vēstniecības ziņas