Ārlietu ministrs tiekas ar Austrālijas amatpersonām un Klusā okeāna salu valstu pārstāvjiem

04.08.2022. 17:06

2022. gada 3. un 4. augustā oficiālās vizītes Austrālijā laikā ārlietu ministrs tikās ar Austrālijas premjerministra vietnieku un aizsardzības ministru Ričardu Mārlzu (Richard Marles), tirdzniecības un tūrisma ministru Donu Farelu (Don Farrell), kā arī ar Klusā okeāna salu valstu pārstāvjiem, kas rezidē Kanberā.

“Augstu vērtējam Austrālijas stingro nostāju attiecībā uz Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu un līdz šim piemērotajām sankcijām,” pauda ārlietu ministrs sarunā ar R. Mārlzu. Šī brīža ģeopolitiskajā situācijā demokrātiskas valstis ir pakļautas līdzīgiem izaicinājumiem – citu pušu centieniem iejaukties demokrātiskos procesos, ekonomiskajam spiedienam, apdraudējumam kritiskajai infrastruktūra. E. Rinkēvičs pauda gandarījumu par NATO–Austrālijas sadarbības stiprināšanu, ko pierāda arī Austrālijas dalība NATO samitā Madridē šī gada jūnijā un plānotā Austrālijas dalība NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā Rīgā.

Sarunā ar tirdzniecības un tūrisma ministru E. Rinkēvičs izteica cerību, ka nupat atklātā Latvijas vēstniecība Austrālijā veicinās ekonomisko sadarbību un tirdzniecības apjoma palielināšanos starp abām valstīm. Latvijas puse pauda gandarījumu par Austrālijas lēmumu drīzumā uzsākt divpusējās sarunas par līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu.

Lai atbalstītu starptautiskās tiesībās balstītu tirdzniecību, nozīmīgi turpināt sarunas par ambiciozu un visaptverošu Eiropas Savienības brīvās tirdzniecības nolīgumu ar Austrāliju.

Tiekoties ar Klusā okeāna salu valstu – Nauru, Fidži, Samoa, Vanuatu – pārstāvjiem, kas rezidē Kanberā, ārlietu ministrs uzsvēra tikko atklātās vēstniecības Austrālijā reģionālo nozīmi: “Neraugoties uz attālumu, saredzam potenciālu sadarbībai reģionālos un daudzpusējos formātos, īpaši uzsverot noturības stiprināšanu pret dezinformāciju un aktīvu rīcību saistībā ar klimata pārmaiņu radītajiem izaicinājumiem.”