Kišiņevā atklāj latviešu mākslinieka Valda Buša simtgadei veltītu izstādi

18.07.2024. 11:29

Moldovas Nacionālajā mākslas muzejā 2024.gada 17.jūlijā plkst. tika atklāta izcilā latviešu gleznotāja Valda Buša (1924–2014) darbu izstāde.

Valda Buša enerģija, dzīvesprieks, talants, kas uz audekliem izlaužas ekspresīvā krāsu priekā, jau ar pirmo mākslinieka personālizstādi 1972. gadā Jūrmalā iemantoja kā kritiķu, tā sabiedrības atzinību Latvijā. Šogad, mākslinieka simtgades izstādes vadmotīvam izvēlēta Valda Buša fotogrāfija no viņa brieduma gadiem, kurā viņš redzams spēka un iedvesmas pilns. Valdis Bušs par savu daiļradi teicis: “Ar saviem darbiem es atveidoju dzīvību un labestību. Es ticu, ka uz Zemes uzvarēs saprāts, uzvarēs idejas, kas pauž cilvēcību.”  

Izstādes atklāšanā viesus uzrunāja muzeja direktors Tudors Zbrņa (Tudor Zbârnea), kurš uzsvēra V. Buša gleznās jaušamo dzīves spēku un gaismu, kura raksturīga māksliniekam. Moldovas kultūras ministrs Serdžiu Prodans (Sergiu Prodan) uzsvēra Latvijas un Moldovas vēstures līdzību un apsveica ar iestāšanās Eiropas Savienībā 20. gadadienu, norādot, ka arī Moldovas sabiedrībai ir mērķis kļūt par pilnvērtīgu ES dalībnieci. Brīvības  tēma izpaužas arī Latvijas mākslinieka gleznu enerģētikā, viņš norādīja. Uzrunas klātesošajiem teica arī Latvijas vēstnieks Moldovā Edgars Bondars un Jūrmalas muzeja direktors Ernests Sviklis, kurš izteica cerību tuvākā nākotnē skatīt arī Moldovas mākslinieku darbu izstādi Jūrmalas muzejā. Izstādes kuratore Inga Bunkše, klātesošos iepazīstināja ar V. Buša sarežģīto dzīves gājumu – tas atspoguļojas arī viņa gleznās, vienlaikus izstarojot dzīvības un iekšējās brīvības spožo enerģiju.

Māksliniekam šogad apritētu 100 gadi, kas ļauj izcelt citu nozīmīgu notikumu Latvijai – 20 gadus kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO. Izstāde Kišiņevā rīkota, Latvijas vēstniecībai Moldovā sadarbojoties ar Jūrmalas muzeju un Moldovas Nacionālo mākslas muzeju.

Latvijas vēstniecība Moldovā par sadarbību un atbalstu izstādes tapšanā pateicas arī Valda Buša ģimenei, Jūrmalas pilsētas domei, Gunai Kalnačai  - Jūrmalas muzeja  Mākslas un izstāžu nodaļas vadītājai, aviokompānijai airBaltic, kura nodrošināja mākslinieka darbu transportēšanu, izmantojot tiešā reisa Rīga – Kišiņeva priekšrocības, kā arī Latvijas Goda konsulam Moldovā Valeriu Dragņevam (Valeriu Dragnev).

Ikvienam interesentam Kišiņevā būs iespēja iepazīt mākslinieka gleznas no visiem gleznotāja daiļrades posmiem, izstāde Kišiņevas Nacionālajā Mākslas muzejā būs skatāma līdz 2024.gada 31.augustam.

 


Preses kontaktiem:

Latvijas Republikas vēstniecība Moldovā
Adrese: Mitropolit Gavriil Banulescu-Bodoni 27, Kišiņeva, MD2012, Moldova
Telefons: +373 22 025260
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājas lapa: www.mfa.gov.lv/moldova

twr icon-facebook  icon-flickr 

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā