08.02.2023.

Cienījamā jubilāre,

Mīļā Una Tone un Michael Ferrera, paldies, ka burvīgajiem skaņdarbiem, kas atdzīvināja mūsu pārstāvniecības telpas

Tautieši,

Pārstāvniecības kolēģi,

Draugi,

Dāmas un kungi,

Šovakar mēs esam pulcējušies Latvijas pārstāvniecības telpās uz īpaši gaišu notikumu, lai suminātu deju karalieni- leģendu, izcilu horeogrāfi, pasniedzēju un dižu tautieti - Viju Vētras kundzi skaistajā jubilejā. Vijas Vētras unikālais talants, bagātīgais skatuves mūžs, plašais interešu diapazons, vitalitāte, temperaments, plastika, rakstura īpašību kopums ir patiesi apbrīnas vērti. 

Spītējot pasaules kariem, Latvijas okupācijai, trimdai, valstu robežām, valodas un kultūras barjerām, Vija Vērta ir neatlaidīgi gājusi savu ceļu plašajā skatuves mākslas pasaulē, pašaizliedzīgi slīpējot savu talantu, virzījusies uz saviem sapņiem un  dzīves mērķiem, paliekot uzticīga sev. Vija Vētra ir dziļi izkopusi daudzu pasaules tautu tradicionālās un modernās dejas. Tika virtuozi apgūta spāņu flamenko, modernās skatuves dejas Vīnē un ASV. Bet laikam par īpašu mūža mīlestību var saukt Vijas Vētras attiecības ar Indijas tradicionālo un sakrālo deju kultūru. Daudz mitoloģizētu īpašo radniecību un tuvību starp baltu tautām un seno Indiju, te es domāju -sanskritu, seno zīmju un rakstu līdzību,  Vija Vētra jeb , laikam šoreiz jāsaka Vidža vai Vidžaja,   spēja uz skatuves pārvērst realitātē, sasniedzot visaugstākās virsotnes Indijas klasisko deju izpildījumā, un saņemot Indijas valsts vadītāju Džavaharlala  Neru un Indiras Gandi atzinību.

Nebrīves laikā, kad Latvijai bija liegta leģitīma vieta ANO, Vija Vērta kļuva pasaulē pazīstama kā viena no spilgtākajām latviešu tautas kultūras “diplomātēm”, kas uzstājās dažādos pasaules kontinentos: Eiropā, Austrālijā, Meksikā, Ziemeļamerikā, un nesot Latvijas vārdu plašajā pasaulē.  Vēlos īpaši pieminēt Vijas Vētras neizsīkstošo mīlestību uz savu Dzimteni, viņas biežus braucienus uz Latviju pēc neatkarības atjaunošanas, aktīvu un radošu mijiedarbību ar Latvijas māksliniekiem, jauniešiem, dejotājiem. Kopā ir tapušas vairākas grāmatas, filmas, uzvedumi un citi vērtīgi projekti. 1999.g. Vija Vētra tika apbalvota ar Trīszvaigžņu ordeni.

 No savas puses vēlos personīgi pateikties Vijai Vētrai par uzstāšanos Latvijas simtgades sarīkojumā Ņujorkā 2018.g. 18. novembrī. Toreiz uz svētku koncertu katedrālē uz 5. avēnijas bija pulcējušies vairāk kā 700 tautiešu. Jūsu enerģētiski pielādētā,  ugunīgā deja, kā vētra,  radīja īpašu svētku gaisotni. Tāpat vēlos izcelt Vijas Vētras pilsonisko stāju- dalību Saeimas vēlēšanās, tai skaitā pērnā gada oktobrī. Spītējot lietus vētrai  un vēsam laika, Vija Vētra ieradās uz vēlēšanu iecirkni un bez steigas, rūpīgi izpētot vēlēšanu zīmes, izdarīja savu pilsoņa pienākumu. Vija Vētra seko un jūt līdz Latvijas dzīvei. Visu cieņu māksliniece! Mēs jūs apbrīnojam, mēs jūs mīlam, mēs lepojamies ar jums! Daudzi jūsu draugi Latvijā, Austrālijā, ASV  lūdza nodot jums savus cieņas apliecinājumus un laba vēlējumus! Atļaujiet šajā svētku dienā novēlēt Jums stipru veselību, dzīvesprieku un svētku noskaņojumu! Man ir liels gods Valsts prezidenta Egila Levita vārdā pasniegt Jums Cildinājuma rakstu par mūža ieguldījumu kultūrā un mākslā!  Lielais paldies Unai Tonei, Michael Ferrera, Lailai Robiņai, Anitai Bataragai un maniem kolēģiem pārstāvniecībā Kristīnei Ģigai, Kerija Kalējai un Mārim Burbergam par visiem sagatavošanas darbiem.

Priekā! Daudz baltu dieniņu!