Latvijas kandidatūra ANO Drošības padomē (2026–2027)
10.11.2023.

2023. gada 9. novembrī Forda fonda centrā Ņujorkā tika atklāta Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē kampaņa. Šim notikumam veltītajā svinīgajā pasākumā klātesošos uzrunāja Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Ar priekšnesumu pasākuma atklāšanā uzstājās jauniešu koris “Kamēr…”. Dalībnieku vidū bija ANO dalībvalstu pastāvīgie pārstāvji, vietnieki un citas augstas amatpersonas no visiem pasaules reģioniem.

Kampaņas mērķis ir nodrošināt Latvijas sekmīgu ievēlēšanu 2025. gada vēlēšanās ANO Drošības padomē uz laiku no 2026. līdz 2027. gadam, kur uz vēlētā locekļa vietu Latvija kandidē pirmo reizi. Lai Latvija tiktu ievēlēta, tai ir jāsaņem vismaz divas trešdaļas ANO dalībvalstu atbalsts jeb 129 balsis no 193 balsstiesīgajām valstīm. Lai šo atbalstu iegūtu, Latvijai jāveic starptautiska priekšvēlēšanu kampaņa, kas ietver dalībvalstu uzrunāšanu divpusējās vizītēs un tikšanās daudzpusējo pasākumu ietvaros, kā arī Latvijas starptautiskās redzamības palielināšanu.

Dalība ANO Drošības padomē būtu viens no nozīmīgākajiem instrumentiem Latvijas ārpolitisko interešu īstenošanai un aizstāvēšanai, kā arī ļautu vēl vairāk paplašināt Latvijas starptautisko sadarbību. Tas sniegtu iespēju Latvijai dot savu ieguldījumu pasaules mieram un noturībai. Šis mērķis atspoguļojas arī kampaņas moto “Kopā par mieru un noturību”.

Kopš Latvija kļuva par pilntiesīgu ANO dalībvalsti 1991. gada 17. septembrī, ir panākta veiksmīga valsts sabiedrības attīstība. Latvija, kļūstot no palīdzības saņēmējas par palīdzības sniedzēju, aktīvi piedalās ar savu ieguldījumu starptautiskajos procesos. Latvijas pieteikums ANO Drošības padomei apliecina tās gatavību uzņemties papildu atbildību par starptautiskajiem procesiem, aktīvi iestāties par tiesiskumu un cilvēktiesībām, kā arī ANO sistēmas modernizāciju. Latvija atbalsta lielāku ANO Drošības padomes caurskatāmību, efektivitāti un atbildību. Jau šobrīd Latvija aktīvi iestājas par tādu jautājumu uzturēšanu ANO darbakārtībā, kā Ukrainas teritoriālā integritāte, cilvēktiesību pārkāpumi Baltkrievijā, kiberdrošība un dezinformācijas apkarošana, miera uzturēšana, sieviešu tiesību un iespēju veicināšana, klimata pārmaiņas un vēl daudziem citiem jautājumiem.

2023. gada aprīlī Ministru kabinets apstiprināja kampaņas tematiskos virzienus, kurus kopā ar valsts, nevalstiskā un privātā sektora pārstāvjiem izstrādāja starpinstitūciju darba grupa Ārlietu ministrijas vadībā. Tika definēti vairāki tematiskie virzieni: tiesiskums un demokrātija; sieviešu tiesību un iespēju veicināšana (t.sk. programmas “Sievietes, miers un drošība” īstenošana); risinājumi drošībai, ilgtspējai un attīstībai. Šo virzienu caurvijošā vadlīnija ir noturība.

Vairāk par Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomē 2025. gadā vēlēšanās šeit:

Latvijas kandidatūra ANO Drošības padomē (2026–2027)

 

Latviju ANO Ņujorkā pārstāv ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Sanita Pavļuta-Deslandes. Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē sekretariātu Ārlietu ministrijā Rīgā vada speciālo uzdevumu vēstnieks Andrejs Pildegovičs, kurš Latvijas intereses ANO pārstāvēja kopš 2018. gada augusta.

09.11.2023. Ņujorkā svinīgi atklāta Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē kampaņa