Latvijas vēstniecības AAE rīkotajā seminārā iepazīstina ar Latvijas pieredzi un paveikto cīņā ar klimata pārmaiņām

08.12.2023. 13:10
Latvijas vēstniecības AAE rīkotajā seminārā iepazīstina ar Latvijas pieredzi un paveikto cīņā ar klimata pārmaiņām

No 2023. gada 30. novembra līdz 12. decembrim Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), norisinās ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām konferences 28. sesija (COP28), kurā Latvijas delegāciju vadīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Konferences darbā piedalījās klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis un ministrijas eksperti, veselības ministrs Hosams Abu Meri un satiksmes ministrs Kaspars Briškens. 

Lai veicinātu Latvijas atpazīstamību, iepazīstinātu ar Latvijas kandidatūras prioritātēm ANO Drošības Padomē (DP) un  dalītos ar mūsu ekspertīzi un veikumu cīņā ar klimata pārmaiņām,  Latvijas vēstniecība AAE, COP28 ietvaros, 3. decembrī organizēja tematisku semināru “Climate Services and Climate Change Related Tools in Latvia”, kuru atklāja klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis un ar ziņojumu uzstājās Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra eksperte Dace Zandersone. Izvērstaja, ilustratīvi bagātajā ziņojumā tika aptverti gan vēsturiskie, gan nākotnes Latvijas klimata pārmaiņu scenāriji, analizējot tos gan valsts, gan pašvaldību līmeni. Semināra dalībnieki guva ieskatu par dažādiem klimata instrumentiem, kā arī tika iepazīstināti ar Latvijas pieredzi klimata izmaiņu pētīšanas instrumentu izmantošanā. Tāpat tika uzsvērta Latvijas klimatologu aktīvā iesaiste Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes (IPCC) 6. pārskata klimata scenāriju sagatavošanā.

Lai iepazīstinātu ar Latvijas prioritātēm  ANO Drošības padomē, pozicionējot Latviju kā uzticamu un atbildīgu partneri, kas gatava uzņemties vadošo lomu starptautiskos formātos, 3. decembrī tika organizēts tīklošanās pasākums starptautiskajiem sadarbības partneriem ar klimata un enerģētikas ministra K. Meļņa un veselības ministra H. Abu Meri dalību.

Savā uzrunā klātesošajiem ministrs K. Melnis norādīja, ka Latvija izprot nepieciešamību sniegt atbalstu attīstības valstīm, tostarp mazāk attīstītajām valstīm, lai mazinātu un risinātu ar klimatu saistītu katastrofu ietekmi. Īpaši jāatzīmē, ka Latvija veikusi iemaksu ANO Centrālā ārkārtējās reaģēšanas fonda (CERF) jaunveidojamajā Klimata rīcības kontā, tā kļūstot par vienu no pirmajām šī fonda atbalstītājām. 

Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomes (DP) sekretariāta vadītājs – speciālo uzdevumu vēstnieks Andrejs Pildegovičs iepazīstināja pasākuma dalībniekus ar Latvijas mērķi kļūt par ANO DP nepastāvīgo locekli 2026./2027. gadā, informēja Latvijas kandidatūras ANO DP tematiskajām prioritātēm un atzīmēja klimata pārmaiņu sasaisti ar globālo drošību. 

COP28 ir bijusi līdz šim vērienīgākā pasaules mēroga konference klimata politikas jautājumos, kurai reģistrējušies vairāk nekā 90 000 dalībnieku, tai skaitā 170 valstu un valdību vadītāji.

COP28 ietvaros, Latvija pievienojās AAE un citu ANO dalībvalstu izstrādātajiem astoņiem dokumentiem klimata pārmaiņu mazināšanā. COP28 veido vairāki simti augsta līmeņa pasākumi, starpvaldību sarunas, kā arī daudzas paralēlas konferences, semināri, diskusijas un cita veida pasākumi.

 Abi vēstniecības rīkotie pasākumi ir Ārlietu ministrijas publiskās diplomātijas programmas ANO DP lobija kampaņas atbalstam sastāvdaļa.