Riga TechGirls un Latvijas vēstniecība Austrālijā organizē pirmo hakatonu sievietēm Fidži salās un Austrālijā

16.10.2024. 09:22
  • #LatviaUNSC
Riga TechGirls un Latvijas vēstniecība Austrālijā organizē pirmo hakatonu sievietēm Fidži salās un Austrālijā

No 2024. gada 14. līdz 16. oktobrim Suvā, Fidži, norisinās unikāls starptautisks hakatons sievietēm, kuru organizē Riga TechGirls sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Austrālijā un kurā dalību piecās komandās uzsāka 20 dalībnieki.

Iniciatīvas mērķis ir sieviešu uzņēmējdarbības veicināšanu un stereotipu laušanu, kā arī tehnoloģiski inovatīvu risinājumu attīstīšana. Hakatons atbalsta sieviešu uzņēmumu izaugsmi, nodrošina platformu sadarbībai un veicina ilglaicīgu iniciatīvu, lai stiprinātu inovācijas un atbalstu sievietēm Fidži un citās Klusā okeāna salu valstīs arī pēc pasākuma. Tajā apvienojas aktīvisti, dizaineri, izstrādātāji un vietējo varas iestāžu pārstāvji, lai veicinātu jaunu sieviešu vadītu uzņēmumu izveidi un attīstību Fidži un Klusā okeāna valstu reģionā. Interesi par hakatonu izrādīja un tajā piedalās arī daži vīrieši.

Latvija, kur sieviešu pārstāvība uzņēmējdarbībā un tehnoloģijās ir strauji augusi, kalpo kā iedvesmas avots Fidži, kur sieviešu līdzdalība tehnoloģijās vēl tikai sāk attīstīties. Latvijas pieredze rāda, ka sieviešu kopienas atbalsts un kopienas atbalstītas iniciatīvas var būt nozīmīgs dzinējspēks sieviešu iesaistei uzņēmējdarbībā. Šo pasākumu mērķis ir veidot iekļaujošu vidi, kurā komandas, kuru sastāvā ir sievietes vadītājas, var sadarboties un radīt inovatīvus risinājumus.

Iniciatīvas “Sevietes hakatonā” sastāv no divām daļām. Pirmā projekta daļa norit Suvā, Fidžī. Savukārt otrā daļa – 30. un 31. oktobrī – noritēs Kanberā, Austrālijā, sadarbībā ar Austrālijas Nacionālās universitātes Klusā okeāna valstu pētījumu centru. Projekta otrajai daļai attālināti plāno piedalīties sievietes no Samoa universitātes.

No Riga TechGirls puses dalībniekus atbalsta organizācijas pārstāvji Anna Andersone un Pauls Siliņš, savukārt attālināti kā mentores pieslēdzas Latvijas jaunuzņēmumu ekspertes Zane Bojāre, Alise Dīrika, Līga Lētiņa, Līva Pērkone, Egita Poļanska un Elvīra Zaltāne. Riga TechGirls ekspertes nodrošina arī šādas darbnīcas: dizaina domāšana, prototipēšana jeb parauga izstrāde un prezentācijas prasmju attīstīšana. Darbnīcas dalībniekiem sniedz iespēju apgūt digitālās prasmes, kas nepieciešamas veiksmīgai ideju un prototipu attīstīšanai.

Komandas hakatona laikā izstrādā idejas, kuru mērķis ir veicināt piekļuvi internetam Fidži grūtāk sasniedzamajos reģionos, attīsta dabai draudzīgu produktu pārdošanas platformas, rod veidus, kā tūristiem nodot kvalitatīvu informāciju par salās pieejamo, izstrādā karjerai veltītu apmācību nodrošināšanu un platformas, kas palīdzētu popularizēt vietējos pasākumus.

Latvija šādā veidā nodrošina ne tikai savas valsts saturiska vārda un ideju klātbūtni reģionā, bet arī demonstrē Latvijas sasniegumus dzimumu līdztiesībā, kā arī vēlmē nodot pieredzi attīstības valstīm. Šī iniciatīva ir pozitīvs solis un kalpos kā labs zināšanu pamats, uzlabojot sieviešu vadīto jaunizveidoto uzņēmumu atpazīstamību Fidžī un, iespējams, ka arī Klusā okeāna salu valstu reģionā.

Projekts īstenota publiskās diplomātijas programmā Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē lobija kampaņas atbalstam. Tāsmērķis ir nodrošināt Latvijas sekmīgu ievēlēšanu 2025. gada vēlēšanās ANO Drošības padomē uz laiku no 2026. līdz 2027. gadam, kur uz vēlētās dalībvalsts vietu Latvija kandidē pirmo reizi. Kampaņas moto – “Kopā par mieru un noturību”. Dalība ANO Drošības padomē būtu viens no nozīmīgākajiem instrumentiem Latvijas ārpolitisko interešu īstenošanai un aizstāvēšanai, kā arī ļautu vēl vairāk paplašināt Latvijas starptautisko sadarbību, dodot ieguldījumu pasaules mieram un noturībai.

Informācijai

Riga TechGirls ir nevalstiskā organizācija, kas Latvijā veicina sieviešu iesaisti tehnoloģiju un uzņēmējdarbības jomās, organizējot izglītojošus pasākumus, mentoringu un iedvesmojošas aktivitātes. Tās mērķis ir palielināt sieviešu digitālās prasmes un radīt iekļaujošu vidi, kurā ikviens var veiksmīgi izmantot tehnoloģijas savā darbā un ikdienā. Vairāk vietnē rigatechgirls.com