Divdesmit gadi pēc: spēcīgāki, drošāki – vienoti NATO!

26.04.2024. 15:50
Divdesmit gadi pēc: spēcīgāki, drošāki – vienoti NATO!

Divdesmit gadi pēc: spēcīgāki, drošāki – vienoti NATO!

2024. gada 25. aprīlī Bulgārijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Rumānijas, Slovākijas un Slovēnijas vēstniecības Gruzijā sadarbībā ar Gruzijas Stratēģisko un starptautisko studiju fondu (The Rondeli Foundation)  noturēja paneļdiskusiju, lai atzīmētu 20 gadi kopš NATO lielākās paplašināšanās uz austrumiem 21. gadsimtā, kas mūsdienu ģeopolitiskā kontekstā ir pazīstama arī kā “Lielais sprādziens”.

2004. gada 29. martā septiņas kandidātvalstis oficiāli kļuva par NATO dalībvalstīm. Tika uzrakstīta jauna lappuse veiksmīgākās politiski militārās alianses vēsturē. Pēdējo 20 gadu laikā ir noticis daudz, gan pasaulē, gan katrā no šīm septiņām valstīm. Šodien, kad pasaule saskaras ar brutālāko karu Eiropā kopš Otrā pasaules kara beigām - Krievijas iebrukums Ukrainā 2014. gadā jau palielināja bažas NATO un mudināja tās dalībvalstis spert izšķirīgus soļus, lai uzlabotu tās aizsardzību un drošību, taču 2022. gadā notikušais pilna mēroga iebrukums - kā nekad agrāk parādīja, ka pašreizējā trauslā drošības arhitektūrā spēcīgākās drošības garantijas sniedz Ziemeļatlantijas alianse.

Līdztekus drošībai, dalība NATO jaunajām dalībvalstīm ienesa arī pozitīvas ekonomiskās un sociālās politikas pārmaiņas, kas bija centrālie paneļdiskusiju tematiem tādiem kā: Cik liela bija iestāšanās NATO ietekme uz katru no šīm septiņām valstīm? Kā tas mainīja miljoniem viņu pilsoņu dzīves? Kā tiek skatīti un novērtēti draudi no NATO iekšpuses? Kādiem vajadzētu būt nākamajiem alianses soļiem? Vai Ukrainas un Gruzijas integrācija NATO sniegs aliansei lielāku drošību vai lielākus izaicinājumus?