Noras Ikstenas grāmatas “Mātes piens” atvēršanas svētki Japānā

07.10.2019. 09:34

2019. gada 4. un 5. oktobrī Japānas galvaspilsētā Tokijā notika iemīļotās latviešu rakstnieces Noras Ikstenas grāmatas “Mātes piens” atvēršanas svētki. Pasākumi norisinājās valsts lielākajā augstākās izglītības iestādē – Tokijas Universitātē, Filoloģijas fakultātes profesora Mitsujoši Numano (Mitsuyoshi Numano) vadībā, kā arī populārajā un prestižajā grāmatu salonā – “Tsutaya Books”. Grāmatas atvēršanas svētki bija plaši apmeklēti, japāņu publika izrādīja lielu interesi un uzdeva daudz jautājumu.

Atvēršanas pasākumā Tokijas Universitātē vēstniece Dace Treija-Masī pateicās Norai Ikstenai par izcilo romānu, kas ir pirmais Japānā izdotais latviešu modernās daiļliteratūras darbs un tādēļ īpašs panākums un notikums latviešu literatūras vēsturē. Savukārt Profesors Numano uzsvēra, ka, viņaprāt, grāmata palīdzēs Japānas lasītājiem caur rakstnieces spēcīgo personisko vēstījumu labāk uztvert un izprast Latvijas sarežģīto vēsturi un drūmos apstākļus, kas cilvēkiem bija jāpiedzīvo padomju varas laikā.

Visas nedēļas garumā Japānā rakstniecei bija vairākas tikšanās – ar izdevniecībām “Shinhyoron Publishing Inc.” un “Asahiya Shoten”, ar Latvijas goda konsulu Osakā Tamio Išibaši (Tamio Ishibashi) un Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas delegāciju, kas bija ieradusies piedalīties Kioto Starptautiskajā zinātnes un tehnoloģiju forumā.

Nora Ikstena sniedza intervijas populārajam sieviešu žurnālam “Style Ai”, ko 600 000 eksemplāru tirāžā izdod preses apvienība “Nikkei”, kā arī literatūras žurnālam “Literature in Japan”, ko publicē viena no lielākajām izdevniecībām Japānā “Shueisha”.

Grāmatu japāņu valodā ir tulkojusi Ajumi Kurosava (Ayumi Kurosawa), kura papildu tulkošanas darbiem reizi nedēļā Latvijas vēstniecībā pasniedz latviešu valodas nodarbības japāņiem. Grāmatas izdevējs ir “Shinhyoron Publishing Inc.”

“Mātes piens” atvēršanas svētki ir Latvijas valsts Simtgades publiskās diplomātijas projekts, un to atbalsta platforma “Latvian Literature”.