Latvijas simtgades filma “Bille” piedzīvo pirmizrādi Japānā

12.06.2020. 08:42

Latvijas simtgades filma “Bille” piedzīvo pirmizrādi Japānā

Japānā pirmizrādi piedzīvojusi režisores Ināras Kolmanes un studijas "Deviņi" veidotā filma "Bille" pēc izcilās latviešu rakstnieces, dzejnieces un tulkotājas Vizmas Belševicas romāna motīviem.

Filma piedalās Eiropas Savienības (ES) delegācijas rīkotajā ES Filmu dienu festivālā, kas pirmo reizi, ņemot vērā iepriekš neparedzētos apstākļus visā pasaulē, notiek tiešsaistes režīmā.

Filma “Bille”, kā vienīgā no Baltijas valstu filmām, skatāma Aojamas kinoteātra (Aoyama Theater) mājaslapā no 12.-25. jūnijam. Filmas subtitrus japāņu valodā ir tulkojusi latviešu valodas tulkotāja un pasniedzēja Ajumi Kurosava (Ayumi Kurosawa), kura pērn japāņu valodā iztulkoja pasaulē atzinību guvušo Noras Ikstenas romānu "Mātes piens".

Pirms filmas “Bille” skatīšanās būs iespējams noklausīties īpašu video sveicienu, kuru režisore Ināra Kolmane veltījusi japāņu skatītājiem. Japāņiem režisores veikums nav svešs, jo 2016. gada ES Filmu dienu festivālā skatītāji iepazinās ar sirsnīgo un aizkustinošo stāstu par japāņu studentes un suitu sievas draudzību dokumentālajā filmā “Ručs un Norie”.

Filmas “Bille” pirmizrāde Japānā ir viens no Latvijas Simtgades publiskās diplomātijas projektiem. Filmas pamatā ir smeldzīgs, vienlaikus dzīvi apliecinošs, asprātīgs un cerību pilns stāsts par kāda cilvēkbērna pieaugšanu un attiecībām ar pasauli Latvijā pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogalē. Filma ir veltījums mums šodien, atgādinot par īstenām vērtībām – iecietību, uzupurēšanos, nepieciešamību sevi apliecināt.