Tokijā atklāta Andra Zēgnera fotoizstāde “Dzintara noslēpumi”

06.04.2021. 11:58
  • Ārlietu dienests Latvijas valsts simtgadei

2021. gada 6. aprīlī Bunkjo Universitātē (Bunkyo Gakuin University) Tokijā tika atklāta latviešu fotomākslinieka Andra Zēgnera izstāde “Dzintara noslēpumi”. Izstādi rīko Latvijas vēstniecība Japānā sadarbībā ar universitāti, atzīmējot Latvijas un Japānas draudzības 100. gadadienu. Izstāde būs apskatāma līdz 26. aprīlim.

Apmeklējot Bunkjo Universitāti, vēstniece Dace Treija-Masī pateicās par sadarbību izstādes rīkošanā un uzsvēra Japānas nozīmīgo lomu, 1921. gada 26. janvārī kā vienai no pirmajām ārvalstīm atzīstot neatkarīgo Latviju starptautiski de iure. Vēstniece pauda gandarījumu, ka, atzīmējot šo vēsturisko notikumu,  “Uzlecošās saules zemē” Japānā ir iespēja atklāt izstādi par Latvijas “Saules akmeni” dzintaru – vienu no senākajām un skaistākajām Latvijas dabas bagātībām, kas joprojām atrodama Baltijas jūras krastos.

Bunkjo Universitātes priekšsēdētājs Masakazu Šimada (Masakazu Shimada) pateicās par iespēju japāņiem iepazīt īpašo un tālo Baltijas jūras akmeni, kā arī pauda pateicību par universitātes studentu silto uzņemšanu Latvijā 2019. gadā apmaiņas programmas ietvaros. Priekšsēdētājs atgādināja, ka universitāte īsteno starptautisku studentu apmaiņas programmu “Eirāzijas civilizāciju ceļš” (“Road of Eurasion Civilisations”), kuras ietvaros studenti apmeklē arī Latviju, iepazīstot valsts kultūru un tradīcijas.

Vēstniece pateicās universitātei par ilggadējo sadarbību, tostarp, izstāžu rīkošanā, un uzsvēra nepieciešamību arī turpmāk, pamatojoties uz noslēgto sadarbības līgumu ar Latvijas Universitāti, veicināt studentu un mācībspēku apmaiņu, bagātinot savstarpējo pieredzi un zināšanas.

Andra Zēgnera fotoizstāde “Dzintara noslēpumi” ir veltīta zeltainā saules akmens neparastās matērijas izpētei un atklāšanai jaunā vizuālā pakāpē – lielformāta fotogrāfijās. Tas ir jauns skatījums uz dzintaru, sniedzot iespēju tuvplānā vērot četrdesmit miljonus gadu senu pasauli un tajā iemūžinātās dzīvības zīmes no tālas pagātnes, kas saglabājušās, pateicoties dzintara unikālajam sastāvam.

Andris Zēgners ir viens no neparastākajiem savas paaudzes latviešu fotomāksliniekiem, kuru interesē dažādu objektu un dabas elementu struktūras un faktūras – to izpēte un radošā transformācija. Fotomākslinieks savos darbos meklē jaunus gaismas izpētes ceļus, nonākot pie novatoriskiem atklājumiem. Fotografējot dzintaru makro tehnikā, ir panākts gluži kosmisko dimensiju iespaids, atklājot skatītājam pilnīgi jaunu pasauli.