Spēlfilmas “Bedre” pirmizrāde Japānā

22.06.2022. 10:50

12. un 17. jūnijā Tokijā ar labiem panākumiem tika izrādīta Daces Pūces režisētā spēlfilma “Bedre”. Filmas seansi notika ES Filmu dienu ietvaros, kas ir viens no  lielākajiem Eiropas kino notikumiem Japānā. Auditorijā bija Eiropas kino cienītāji, nozares eksperti,  ārvalstu diplomāti un plašākas publikas pārstāvji. Abi seansi bija pilnībā izpārdoti. Pēc Tokijas Eiropas Filmu dienas turpināsies Kioto un Hirošimā.

Filma “Bedre” veidota pēc Janas Egles stāstu motīviem. Tās centrā ir desmitgadīgais Markuss, kuram jāpielāgojas jaunajai dzīvei laukos pie omes. Pēc incidenta ar kaimiņu meiteni Emīliju ciema iedzīvotāji uz zēnu sāk lūkoties ar neiecietību un aizdomām, līdz nejaušības rezultātā viņš atrod patvērumu pie noslēpumainā vientuļnieka Jūrnieka, kurš dzīvo meža nomalē.

Filma nominēta ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" kategorijā "Labākā ārzemju filma", kā arī saņēma festivāla "Grand Prix" Vācijas filmu festivālā Lībekā. Sekoja labākās filmas balva Krievijas festivālā "Baltijas debijas"; aizvadītā gada laikā filma "Bedre" atlasīta vēl vairākiem prestižiem starptautiskiem kinofestivāliem. Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" atlasē filma saņēma astoņas nominācijas balvām, tai skaitā par labāko spēlfilmas režiju, scenāriju, operatora un komponista darbu, balvām nominēti arī trīs filmas aktieri.

 ES Filmu dienas Japānā šogad atzīmē jau 20 gadskārtu. Šajā festivālā piedalās visas 27 ES dalībvalstis un šī gada filmas vienojošais vadmotīvs ir sociālā iekļaušana.