K. Kariņš: Latvija ir ieinteresēta lielākās Japānas investīcijās ekonomikā

10.02.2024. 12:00
K. Kariņš: Latvija ir ieinteresēta lielākās Japānas investīcijās ekonomikā

Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš un Latvijas uzņēmēju delegācija šonedēļ uzturējās oficiālā vizītē Japānā. Tokijā ministrs tikās ar virkni Japānas amatpersonu, kā arī ar Japānas uzņēmēju pārstāvjiem, uzsverot Latvijas ieinteresētību lielākās Japānas investīcijās ekonomikā.

Vizītes laikā ārlietu ministrs atklāja Latvijas un Japānas uzņēmēju semināru, kurā Latvijas uzņēmēji Japānas uzņēmējdarbības pārstāvjus iepazīstināja ar sadarbības piedāvājumiem.

“Latviju un Japānu vieno kopīgas vērtības un ieinteresētība nosargāt likuma varā balstīto starptautisko kārtību. Ņemot vērā jau esošo pozitīvo pieredzi, Latvija ir ieinteresēta lielākās Japānas investīcijās,” atklājot semināru, uzsvēra K. Kariņš.

Papildus vizītē pārstāvētajiem ekonomikas sektoriem Japānas uzņēmējiem bija interese par ciešāku sadarbību bioekonomikā, farmācijā un elektronikā.

Ārlietu ministrs K. Kariņš tikās arī ar Japānas ārējās tirdzniecības veicināšanas organizācijas (JETRO) prezidentu Susumu Kataoku (Susumu Kataoka) un Japānas biznesa federācijas (Keidanren) Eiropas komitejas priekšsēdētāju Makoto Takašimu (Makoto Takashima). Tiekoties ar abu organizāciju vadību, K. Kariņš pastāstīja par Latvijas ekonomikas prioritārajiem virzieniem, aicināja investēt lielākajos infrastruktūras un enerģētikas projektos, kā arī attīstīt mazo un vidējo uzņēmumu ražotnes sektoros ar augstu pievienoto vērtību.

Tiekoties ar lielākajiem Japānas investoriem Latvijā – “Mitsui & Co” korporāciju (“Rīgas Universālais termināls” īpašnieki) un “Marubeni” korporāciju (“Conexus Baltic Grid” līdzīpašnieki), K. Kariņš pateicās par esošajām investīcijām Latvijā un aicināja tās vēl vairāk paplašināt. Abas korporācijas pauda gandarījumu ar esošo investīciju atdevi un apstiprināja interesi gan par Latvijas enerğētikas sektoriem, gan IKT un ražošanas nozari.

Tikšanās parādīja, ka gan esošajiem, gan potenciālajiem Japānas investoriem ir izteikta interese par Latvijas enerğētikas sektoru.

K. Kariņu oficiālajā vizītē Japānā pavadīja pārstāvji no SIA “Regula Baltija”, SIA “AE Risinājumi”, SIA “Pelegrin”, SIA “Fortes” un SIA “Baltic Motorsport Promotion”. Uzņēmēju vizīte notika ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu.

Informācijai

No 2024. gada 5. līdz 9. februārim ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš oficiālā vizītē uzturējās Japānā, kuras laikā Tokijā tikās ar Japānas ārlietu ministri Joko Kamikavu (Yoko Kamikawa), kā arī ar ministru – galveno Ministru kabineta sekretāru Jošimasu Hajaši (Yoshimasa Hayashi), Japānas parlamenta Latvijas sadraudzības grupas vadītāju Hirofumi Nakasoni (Hirofumi Nakasone) un Japānas vadošajiem uzņēmējiem. K. Kariņš apmeklēja arī ASV 7. flotes bāzi Jokosukā un uzstājās ar vieslekciju Tokijas Universitātē.

09.02.2024. Ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa tikšanās ar Keidanren (Japānas lielā biznesa asociācija) vadību

08.02.2024. Ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa tikšanās ar Japānas Ārējās tirdzniecības veicināšanas organizācijas (The Japan External Trade Organization / JETRO) prezidentu Susumu Kataoka

07.02.2024. Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš apmeklē korporāciju Mitsui&Co un tiekās ar tās vadību

09.02.2024. Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš apmeklē korporāciju Marubeni un tiekās ar tās vadību