Valsts sekretārs ceturtajās Baltijas valstu un Japānas politiskajās konsultācijās Tokijā

05.03.2024. 16:22
Valsts sekretārs ceturtajās Baltijas valstu un Japānas politiskajās konsultācijās Tokijā

2024. gada 4. martā Tokijā, Japānā, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs piedalījās ceturtajās Baltijas valstu un Japānas Ārlietu ministrijas politiskajās konsultācijās, kurās amatpersonas pārrunāja drošības situāciju Eiropā un Indijas un Klusā okeāna reģionā, kā arī apsprieda sadarbības paplašināšanas iespējas gan ekonomikas nozarēs, gan drošības jautājumos.

Baltijas valstis un Japānu saista līdzīga izpratne par demokrātiju, cilvēktiesībām un noteikumos balstītu starptautisko kārtību, kas ir formāta veiksmīgās darbības pamats.

“Līdzīgi domājošām valstīm ir jāsadarbojas, lai ierobežotu Krievijas radīto apdraudējumu starptautiskajai drošībai,” uzsvēra A. Pelšs. Tikšanās laikā A. Pelšs arī pateicās Japānai par tās sniegto atbalstu Ukrainai.

Sarunās amatpersonas apliecināja Baltijas valstu un Japānas politiskā dialoga pieaugošo nozīmi, atzīmējot, ka tas ir īpaši svarīgi apstākļos, kad aizvien ciešāka kļūst Krievijas un Ķīnas sadarbība. Sarunu biedri apņēmās turpināt sadarbību šajā formātā.

Vizītes laikā A. Pelšam bija tikšanās ar Japānas Ārlietu ministrijas parlamentāro viceministru Joiči Fukadzavu (Yoichi Fukazawa).

Tās laikā tika pārrunāti divpusējās sadarbības jautājumi, tostarp stratēģiskajā komunikācijā un ekonomikā. Balstoties uz Japānas investoru pozitīvo pieredzi Latvijā, valsts sekretārs aicināja Japānu paplašināt investīcijas enerģētikā, infrastruktūrā un banku sektorā.  

Valsts sekretāra vizītes laikā plānotas arī tikšanās ar Japānas Aizsardzības ministrijas parlamentāro viceministru Šingo Mijaki (Shingo Miyake) un Japānas Ārlietu institūta pētnieku Tetsuo Kotani (Tetsuo Kotani).

Valsts sekretārs tiksies arī ar Latvijas uzņēmējiem, kuri piedalās Tokijā notiekošajā FoodEx 2024 izstādē.

Informācija

Baltijas valstu un Japānas politiskais dialogs tika izveidots 2018. gadā pēc Japānas bijušā premjerministra Šinzo Abes (Shinzo Abe) iniciatīvas. Pirmā sanāksme notika 2018. gadā Viļņā, otrā  ̶  2019. gadā Rīgā, bet trešā  ̶  2022. gadā Tallinā.

04.03.2024. Valsts sekretārs Andris Pelšs ceturtajās Baltijas valstu un Japānas politiskajās konsultācijās Tokijā

Foto: Japānas Ārlietu ministrija