Latvijas vēstniecība Kanādā Eiropas Savienības filmu festivālā rāda spēlfilmu "Gads pirms kara"

04.11.2021. 20:08
  • Ārlietu dienests Latvijas valsts simtgadei

Sagaidot Latvijas valsts svētkus, Latvijas vēstniecība visiem Latvijas kino skatītājiem Kanādā piedāvā iespēju tiešsaistē vērot vienu no Latvijas jaunākajām spēlfilmām “Gads pirms kara” (“The Year Before the War”). Filma Eiropas Savienības festivāla virtuālajā programmā būs pieejama 18. un 19. novembrī. Latvijas vēstnieks Kanādā Kārlis Eihenbaums skatītājus uzrunās ar video ieraksta palīdzību pirms filmas izrādes.

Vēstnieka Kārļa Eihenbauma uzruna (angļu valodā):  https://youtu.be/eeRtIg8Hk4c

“Gads pirms kara” ir režisora Dāvja Sīmaņa jaunākā spēlfilma. Ar D. Sīmaņa daiļradi esam pazīstami no spēlfilmām “Tēvs Nakts” (“The Mover”, 2018), “Pelnu sanatorija” (“Exiled”, 2016), kuras filmu festivālos izrādījām arī Kanādā. Savā jaunākajā filmā režisors skatītāju aizved sirreālā ceļojumā 1913. gada Eiropā, laikā pirms Pirmā pasaules kara. Galvenais varonis ir viens no pagājušā gadsimta noslēpumainākajiem latviešiem – Pēteris Mālderis, kas, mēģinot atrisināt sazvērestības intrigu, satiek vēsturiskas personības – Ļeņinu, Freidu, Staļinu, Trocki un citus –, tā izdzīvojot reālus vēsturiskus notikumus. “Gads pirms kara” tiek raksturota kā vēsturiska asa sižeta filma, kā Eiropas vēstures interpretācija par laiku, kas mainīja pasauli, un izdzīvoja vecās kultūras bojāeju.

Filma radīta, sadarbojoties Latvijas, Lietuvas un Čehijas kinostudijām, ar Latvijas Nacionālā kino centra un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Galvenajās lomās – Petrs Buhta (Jānis/Pēteris/Hans), Inga Apine (Māldera mīļotā sieviete Alma), Ģirts Ķesteris (Zigmunds Freids), Lauris Dzelzītis (Ļeņins), Eduards Johansons (Džugašvilli/Staļins), Gints Grāvelis (Ļevs Trockis), Jānis Putniņš (Marsels Prusts) un citi.

Ierasti Eiropas Savienības Filmu festivāls Kanādā norisinās kinoteātros Otavā, Vankūverā un Toronto. Šogad, otro gadu pēc kārtas, festivāls notiek tiešsaistē (virtuāli) un filmu programma ir pieejama skatītājiem visā Kanādā. Lai filmas skatītos, jādodas uz ES Filmu festivāla (European Union Film Festival in Canada) mājaslapu, lai iegādātos biļeti: https://www.cfi-icf.ca/euff

Eiropas Savienības Filmu festivāla Kanādā programmā filma “Gads pirms kara” iekļauta, pateicoties Latvijas vēstniecības Kanādā finansiālajam atbalstam. Filmas pirmizrāde Kanādā ir Latvijas Ārlietu ministrijas Latvijas simtgades publiskās diplomātijas programmas daļa, lai atbalstītu un popularizētu Latvijas jaunākā kino dalību starptautiskos ārvalstu filmu festivālos. ES Filmu festivāla darbībai Toronto finansiālu atbalstu sniedz Latviešu Nacionālās apvienības Kanādā Kultūras un izglītības fonds.