Latvijas vēstnieks Kārlis Eihenbaums piedalās sanāksmē ar Kanādas ārlietu ministri

02.02.2022. 20:50

1. februārī Latvijas vēstnieks Kanādā Kārlis Eihenbaums piedalījās Eiropas Savienības vēstnieku sanāksmē ar Kanādas ārlietu ministri Melāniju Žolī (Mélanie Joly). Attālināti tiekoties ar ES vēstniekiem, Kanādas ārlietu ministre iepazīstināja ar Kanādas ārpolitisko redzējumu un uzsvēra Kanādas stingro nostāju jautājumā par Krievijas militāro spēku bezprecedenta koncentrāciju pie Ukrainas robežām un iespējamajiem iebrukuma draudiem.

Atbildot uz vēstnieka Kārļa Eihenbauma jautājumu, ministre izteica gandarījumu par Kanādas veiksmīgo vadību paplašinātajā kaujas grupā, kas izvietota Latvijā. Viņai ir bijis patiess prieks par to pārliecināties pašai Ādažos, laba sadarbība ar Latviju un citiem sabiedrotajiem, un ir cerība, ka tā tiks turpināta. Ministre atzina, ka par šo kanādiešu panākumu vēl par maz zina un pat īsti nenovērtē paši kanādieši, viņa cer, ka to izdosies uzlabot, kad atjaunosies aktīvāka klātienes diplomātija, aicinot par to informēt. Par atbalstu Ukrainai, sagatavojot tās karavīrus, Kanāda cer, ka arī tur pievienosies arvien vairāk valstis, lai misija būtu starptautiski plašāk pārstāvēta.

Diskusijas laikā tika apspriesta arī situācija citos reģionos, t. sk. Arktikā, kā arī ar gandarījumu konstatēts, ka Kanādas un ES attiecības ir ļoti tuvas, kas strauji attīstās.