Parīzē atzīmē Latvijas Republikas proklamēšanas 103.gadadienu

30.11.2021. 17:43

2021. gada 30. novembrī Latvijas vēstniecība Francijā rīkoja Valsts svētku diplomātisko pieņemšanu Parīzes 16.rajona mērijas svētku zālē. Tika aicinātas Francijas valdības amatpersonas, parlamenta, pašvaldību un citu institūciju pārstāvji, ekonomiskie sadarbības partneri, kā arī Parīzē akreditētais ārvalstu diplomātiskais korpuss. Pieņemšanu apmeklēja arī kultūras asociāciju un sadraudzības pilsētu, kā arī Latviešu diasporas asociāciju pārstāvji un Parīzē dzīvojošie latviešu mākslinieki.

Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais, uzrunājot viesus, atgādināja, ka šogad tika atzīmēti vairāki vēsturiski svarīgi notikumi – simts gadi kopš sabiedroto spēki atzina Latvijas neatkarību de jure un zīmīgi, ka tas notika tieši Parīzē, miera konferences sarunu laikā. Tāpat, ir pagājuši 30 gadi, kopš Latvija ir atguvusi savu neatkarību un Francija bija viena no pirmajām valstīm, kura atzina Latvijas neatkarības faktisko atjaunošanu.

Vēl vēstnieks atzina, ka jau gandrīz divus gadus ilgstošā COVID19 pandēmija mums ir iemācījusi, ka Eiropieši var pārvarēt globāla mēroga izaicinājumus, ja ir vienoti un solidāri. Un neskatoties uz jaunu vīrusu variantu parādīšanos, vēstnieks pauda optimismu un to, ka mēs izturēsim un atgriezīsimies pie pilnvērtīgas dzīves : “Galu galā, tas, ko mums ir jāziedo no mūsu komforta un labklājības ir nesalīdzināmi mazāk nekā tas, ko mūsu vecāku un vecvecāku paaudzes ir zaudējušas 20.gadsimta vēsturiskajās katastrofās.”

Vēstnieks pateicās visiem par aizvadītajā gadā padarīto, neskatoties uz COVID uzliktajiem ierobežojumiem, un iedrošināja ar cerību skatīties uz sadarbību arī nākamajā gadā.

Kā ik gadu, Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais un vēstniecības darbinieki piedalījās arī Latviešu apvienības Francijā organizētajās valsts svētku svinībās tautiešiem Francijā, kuras notika 2021.gada 20.novembrī.