Latvijas mākslinieki piedalās Parīzē starptautiskā mākslas projektā Eurofabrique

10.02.2022. 11:49

2022. gada 9.februārī Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais piedalījās starptautiska mākslas projekta EuroFabrique izstādes atklāšanā, kopā ar Francijas Eiropas lietu valsts ministru Klemanu Bone (Clément Beaune), kā arī Francijas kultūras ministri Rozelīnu Bašelo-Narkēnu (Roseline Bachelot-Narquin).

Izstādē piedalījās arī pieci latviešu jaunie mākslinieki no Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) : Emma Sofija, Laura Veļa, Egons Perševičs, Ansis Rozentāls un Līga Trēgere, kā arī projektu un attīstības daļas vadītājs Jānis Gailītis un LMA prorektors Andris Vītoliņš. Studentu piedalīšanās notika ar akadēmijas rektora Kristapa Zariņa atbalstu.

Zem Francijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē vārda šis mākslas projekts notiek no 7.-10.februārim, un tas darbojas kā milzīga darbnīca, kuras pamatā ir ļaut Eiropas jauniešiem iztēloties, uzdodot jautājumus un izteikties par Eiropas nākotnes ideju. Ko šodien nozīmē būt eiropietim? Kā Eiropu savienot ar pārējo pasauli, pēc kādiem principiem? EuroFabrique projektā iesaistījušās vairākas mākslas skolas Francijā, kas sadarbojas ar dažādām Eiropas mākslas un dizaina skolām, tai skaitā arī Latvijas Mākslas akadēmiju. Četras dienas 400 mākslas studenti no Francijas un Eiropas mākslas skolām (mākslas, dizaina, kino, teātra un mūzikas) ir sanākuši kopā, lai radītu mākslu, domājot par kontinentu, kurā mēs dzīvojam. Mākslas radīšanas procesā visi mākslinieki izmanto galvenokārt otrreiz pārstrādātus materiālus.

Plašāka publika var apmeklēt izstādi 10.februārī īslaicīgā Grand Palais salonā, kas izvietots Marsa laukumā pie Eifeļtorņa.