Vēstnieks Francijā pārstāv Latviju Frankofonijas valstu un valdību vadītāju samitā un Frankofonijas valstu ministru konferencē

21.11.2022. 11:56

Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais pārstāvēja Latviju XVIII Frankofonijas valstu un valdību vadītāju samitā, kas norisinājās Tunisijā šī gada 19.–20. novembrī, kā arī 38. Frankofonijas valstu ministru konferencē, kas ievadīja samitu un notika 18. novembrī.

Frankofonijas valstu ministru konferencē valstu pārstāvji izteicās par aktuālajiem jautājumiem un izaicinājumiem, ar ko saskaras dalībvalstis. Vairākums dalībvalstu pauda atbalstu un solidaritāti Ukrainai, kas arī ir Frankofonijas novērotājvalsts. Krievijas agresija Ukrainā atstāj tiešas sekas uz Ukrainu, tās tuvāko kaimiņvalstu reģionu, kā arī uz ģeogrāfiski attālākām valstīm, ietekmējot pārtikas piegādes drošību un ekonomisko attīstību.

Papildus aktuālo notikumu apspriedei, samitā valstu un valdību pārstāvji pārrunāja arī jautājumus saistītus ar tādām tēmām kā frankofonās telpas digitālo attīstību, jauniešu iesaisti politikā un darba tirgū, sieviešu līdztiesību, kultūru daudzveidību un franču valodas apguvi.

Informācijai

Starptautiskā Frankofonijas organizācija apvieno valstis vai federālo teritoriju valdības, kurās ikdienā lieto franču valodu vai kuras vēlas stiprināt tās klātbūtni sabiedrībā, un kuras ir apņēmušās savstarpēji sadarboties demokrātijas un universālo vērtību nostiprināšanai pasaulē. Latvija kļuva par Starptautiskajā Frankofonijas organizācijas novērotājvalsti 2008. gada 19. oktobrī. Šobrīd Starptautiskajā Frankofonijas organizācijā ir 88 valstis un valdības. Franču valodā pasaulē pašlaik runā vairāk nekā 300 milj. iedzīvotāju.