Parīzes latviešu koris LATVE kopā ar mūziķiem no Latvijas, Ukrainas un Francijas ieskandina Ziemassvētkus Parīzē

15.12.2022. 19:18

2022. gada 10. decembrī Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais kopā ar citiem vēstniecības kolēģiem piedalījās Ziemassvētku koncertā Notre Dame de l’Espérence baznīcā Parīzes piepilsētā Ivry-sur-Seine.

Koncertā uzstājās Parīzes latviešu koris Latve Ināras Bražes vadībā, kā arī profesionāli mūziķi : flautiste Liene Denisjuka-Straupe no Latvijas, klarnetists Nazars Hižijs (Nazar Khyzhyi) no Ukrainas, vibrofonists Jānis Bombizo-Fedotovs, kurš šobrīd strādā Parīzē, kā arī Jaunzēlandes izcelsmes franču pianists Kristofers Bekets (Christopher Beckett).

Koris Latve tradicionāli Ziemassvētku laikā rīko koncertu, kas pēdējos divus gadus nebija iespējams sanitārās situācijas dēļ. Šoreiz jo īpaši liels gandarījums bija par pieaicinātajiem mūziķiem, kuri izpildīja dažādus kamermūzikas skaņdarbus, kā arī pavadīja kora dziedājumu. Šī gada koncerts bija īpaši veltīts Ukrainai, domās esot ar ukraiņiem, cerībā uz drīzu mieru.

Koncertā izskanēja gan latviešu komponistu dziesmas (Strazds, Zilvers), gan klasiķu skaņdarbi (Bahs (Bach), Satī (Satie), Debisī (Debussy)..), mūsdienu komponistu darbi (Stamm, Farr..) kā arī ukraiņu komponista Lisenko (Lysenko) skaņdarbs klarnetei ar klavierēm. Koncerta noslēgumā koris vibrofona pavadījumā dziedāja visiem pazīstamo Grubera dziesmu “Klusa nakts, svēta nakts” latviešu un franču valodās. 

Publika ļoti atsaucīgi novērtēja mūziķu sniegumu un atzina, ka šis koncerts radīja īstu Ziemassvētku noskaņu.

Parīzes latviešu koris Latve Ināras Bražes mākslinieciskajā vadībā darbojas kopš 2016. gada, šobrīd tajā dzied vairāk kā 20 dziedātāji. Iknedēļas mēģinājumi notiek Latvijas vēstniecības Francijā telpās.

Fotogrāfe: Sabīne Dundure