Parīzē un Strasbūrā tiek atzīmēta komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena

20.06.2023. 12:10

2023.gada 12.jūnija nedēļa Francijā norisinājās padomju režīma deportāciju zīmē gan Parīzē, gan Strasbūrā. 12. jūnija vakarā Latvijas vēstniecībā Parīzē notika dokumentālās filmas “Elzas sirdī” (Toms Harjo, 2023) pirmizrāde, kuru atklāja Latvijas vēstnieks Francijā Eduards Stiprais. Filmas demonstrēšanā piedalījās galvenā filmas varone Elza Serdāne, kura 11 gadu vecumā 1949.gadā tika izsūtīta uz Sibīriju, kā arī režisors Toms Harjo, producents Žils Bonviāls (Gilles Bonnevialle), Via Ars pārstāve un producente Dita Podskočija, kā arī Madonas muzeja direktore Līvija Zepa. Pēc filmas skatīšanās notika diskusija ar filmas komandu un publiku, kurā bija gan Parīzē dzīvojošie latvieši, gan francūži.

13.jūnijā vēstnieks Eduards Stiprais devās vizītē uz Strasbūru, lai piedalītos vairākos pasākumos saistībā ar Latvijas prezidentūru Eiropas Padomē. Kopā ar Latvijas goda konsulu Rišāru Burgštārelu (Richard Burgstahler), kurš pārstāv Latviju Strasbūrā jau 17 gadus, vēstnieks apmeklēja foto izstādi “Latvijas daba un arhitektūra” Eiropas Padomes ēkā.

13.jūnija vakarā E.Stiprais piedalījās izstādes “Vēstules no Sibīrijas” atklāšanā Strasbūras nacionālajā un universitātes bibliotēkā (BNU), kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un Tukuma muzeju (kuratore Agrita Ozola). Šo izstādi atklāja Latvijas vēstnieks Eiropas Padomē Jānis Kārkliņš, Eiropas parlamenta deputāte Sandra Kalniete, BNU direktors Alain Colas, Strasbūras mērijas pārstāvis Hervé Polesi un Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola. Izstāde Strasbūrā būs apskatāma līdz 30.septembrim. Izstādē skatāmas vēstules uz bērza tāss, ko rakstījuši vīrieši, sievietes un bērni, kas bija deportēti no Latvijas uz Sibīriju. Vienpadsmit metrus garā vitrīnā, simbolizējot izsūtījuma maršrutu, apskatāmi izsūtījuma apstākļus raksturojoši artefakti no 11 Latvijas muzejiem: trauki, atsveķošanas rīki, apģērba piederumi un rokdarbi, kas piederējuši vēstuļu autoriem. 

14.jūnija vakarā Strasbūras nacionālajā un universitātes bibliotēkā (BNU) tika demonstrēta Toma Harjo filma “Elzas sirdī”. Tāpat kā Parīzē, arī Strasbūrā filmas komanda piedalījās filmas seansā. Pēc filmas skatīšanās Žils Bonviāls vadīja sarunu ar Elzu Serdāni, Tomu Harjo, Tukuma muzeja direktori Agritu Ozolu un atbildēja uz publikas jautājumiem, kura izrādīja patiesu interesi par šo ļoti personīgo vēstures liecību.

Latvijas prezidentūra Eiropas Padomē notiek no 2023. gada maija līdz novembrim. Strasbūras centrā pie mērijas par godu Latvijas prezidentūrai Eiropas Padomē līdz pat novembra beigām plīvos Latvijas karogs, un Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība Eiropas Padomē sadarbībā ar Strasbūras pilsētu un citiem sadarbības partneriem piedāvā pilsētas apmeklētājiem plašu kultūras programmu ar Latvijas vārdu. Vairāk informācija par kalendāru atrodama šeit.