Pleskavas bibliotēkā atklāj A.Kronenbergam veltītu izstādi

06.07.2021. 15:18

6. jūlijā Pleskavas apgabala zinātniskajā bibliotēkā tika atklāta latviešu rakstniekam,  māksliniekam un ilustratoram Albertam Kronenbergam veltītā izstāde. Izstāde veidota konsulātam Pleskavā aktīvi sadarbojoties ar Aspazijas mājas Dubultos vadītāju Āriju Vanagu un Pleskavas apgabala zinātnisko bibliotēku. Ar biedrības Kronenbergs un draugi gādību izstādes apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar unikālām grāmatām un vēstures liecībām, kā arī Latvijas bankas izkaltajām piemiņas monētām pasakai “Pieci kaķi”. 

Izstādi atklāja un ar neparastu stāstījumu par A.Kronenberga mākslinieciskās dzīves gājumu un Juka Rislaki monogrāfiju par A.Kronenberga daiļradi klātesošos iepazīstināja konsulāta vadītāja E.Dumpe.  Alberts Kronenbergs ir atstājis savas pēdas Pleskavā, kur pagājušā gadsimta divdesmitajos gados ir strādājis, kā arī uzturējies ar savu nākamo sievu Mariju “Puškina namiņā”, kas nav saglabājies un vienīgā liecība par šo vēsturisko ēku ir A.Kronenberga zīmējums.

Izstādes atklāšanas ietvaros tika izstādīti bērnu sagatavotie zīmējumi A.Kronenberga mākslinieciskā rokraksta stilā un notika labāko apbalvojumi.

Alberts Kronenbergs bija latviešu grafiķis, dzejnieks un vairāku grāmatu autors. A.Kronenbergs ilustrējis vairāk kā 130 grāmatas, tai skaitā paša rakstītas. Mākslinieka zīmējumi un dzejoļi bijuši kopā ar vairākām latviešu tautas paaudzēm. āpat mākslinieks ir vairāku pazīstamu tēlu radītājs — Mazais ganiņš, Tuntuļu Jurītis, Pieci kaķi. Jo īpaši tuvi šie tēli bijuši bērniem un darbi aizrāvuši ne vienu vien dažādu paaudžu lasītājus.