Ar svētku koncertu “Skan Latvija novembrī” Vitebskā atzīmē Latvijas valsts proklamēšanas 101. gadadienu

02.12.2019. 12:13

2019. gada 30. novembrī Vitebskā Daugavpils akordeonistu un operdziedātājas Ilonas Bagales izpildījumā izskanēja svētku koncerts “Skan Latvija novembrī”, kas bija veltīts Latvijas Republikas proklamēšanas 101. gadadienai.

Svētku koncertu atklāja Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einars Semanis, Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis un Vitebskas pilsētas izpildkomitejas priekšsēdētāja vietnieks Viktors Glušins.

Vēstnieks E. Semanis savā uzrunā uzsvēra, ka priecājas atzīmēt Latvijas neatkarības dienu Vitebskā. “Vēsturiskā un kultūras pieredze, ģeogrāfiskais novietojums un kopīgā upe Daugava/Dvina saista Vitebskas apgabalu un Latgali īpaši cieši.”

Latvijai un Baltkrievijai ir ciešas kaimiņattiecības, aktīva reģionālā un pārrobežu sadarbība. Varam lepoties ar auglīgu sadarbību kultūras, izglītības, zinātnes un sporta jomās.  “Bagātā kultūras sadarbība liecina par senām un stabilām mūsu tautu garīgajām saitēm, savstarpējo uzticību un sapratni, kas savukārt ir pamats labām kaimiņattiecībām un mūsu tautu draudzībai.”

Pateicībā par Latvijas un Baltkrievijas sadarbības veicināšanu vēstnieks pasniedza atzinības rakstus Marka Šagāla mākslas centra Vitebskā direktorei Irinai Voronovai un Vitebskas Tirdzniecības un rūpniecības palātas ģenerāldirektorei Natālijai Vorobjovai.

Svētku koncertā latviešu komponistu mūziku no kinofilmām un teātra izrādēm, kā arī populāras melodijas un dziesmas izpildīja Daugavpils Akordeonistu orķestris (Tatjanas Saratovas vadībā) un Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra soliste Ilona Bagele. 

Tradicionāli svētku koncerts Vitebskā notiek Daugavpils un Vitebskas pilsētu sadarbības ietvaros. Savukārt šogad koncerts notiek arī Daugavpils Latviešu kultūras centra un kultūras centra „Vitebska” projekta “Daugavpils un Vitebska: kultūras sadarbība un attīstība II” Eiropas kaimiņattiecību instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam ietvaros.

Koncerts tapis pateicoties Daugavpils pilsētas domes, Valsts kultūrkapitāla fonda un Latvijas konsulāta Vitebskā atbalstam.

Pēc koncerta Latvijas vēstnieks Baltkrievijā un Latvijas konsulāta Vitebskā vadītāja aicināja viesus uz oficiālo pieņemšanu par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 101. gadadienai.