Baku atklāts starptautisks projekts "O/Women for sustainable tomorrow!"

07.03.2022. 17:13

2022. gada 7. martā Baku kinoteātrī "Nizami" ar preses konferenci ANO Starptautiskās sieviešu dienas priekšvakarā tika atklāts starptautisks mūsdienu mākslas projekts "O/Women for sustainable tomorrow!".  Preses konferencē piedalījās Latvijas vēstnieks Azerbaidžānā Dainis Garančs,  vēstniecības vadītāja vietniece Vija Buša, ANO pārstāvniecības Azerbaidžānā vadītāja Vladanka Andrejeva, Azerbaidžānas nopelniem bagātā māklsliniece Sabina Šihlinska, starptautiski pazīstamais Francijas fotomākslinieks Reza Deghati, Azerbaidžānas māksliniece Irina Eldarova, Maksuda Ibrahimbekova radošā centra direktore Anna Ibrahimbekova un kinokritiķis Ulvi Mehti.

Preses konferencē gan Latvijas vēstniecības pārstāvji, gan ANO pārstāvniecības vadītāja savās uzrunās pieminēja karu Ukrainā - 11 kara dienās jau ir vairāk nekā 1,5 miljonu bēgļu, no kuriem visvairāk sieviešu un bērnu. Krievijas neprovocētais iebrukums Ukrainā ir izraisījis ne tikai draudus Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei, bet arī radījusis milzīgu un visaptverošu humanitāro krīzi Eiropā, lielāko pēc 2. Pasaules kara.  Tika atzīmēts ANO Ģenerālsekretāra teiktais, ka bez dialoga nav miera, karš ir jāaptur.

Projekts "O/Women for sustainable tomorrow!" norisināsies no 2022. gada 7. marta līdz 30. novembrim. Vēstniecība šajā projektā piedalās kā partneris. Projekts “O” ir pirmais pasākums vēstniecības rīkotajā projektā “To be a Woman”, kura otrā daļa “Gender equality today for a sustainable tomorrow” norisināsies šī gada rudenī (novembrī plānota starptautiska konference “Women for a sustainable tomorrow”, veltīta ANO DP Rezolūcijai Nr. 1325 “Women.Peace.Security” , ko vēstniecība rīkos NATO kontaktpunkta vēstniecības statusā.  Azerbaidžānā ir svarīgi stiprināt sieviešu lomu sabiedrībā, atbalstīt sievietes līderes un sniegt palīdzību sievietēm, kuras atrodas postkonflikta situācijas vidē. 

Vēstniecība šo projektu atbalstīs ar Latvijas filmu industrijas pārstāvju dalību:  Ināras Kolmanes filmu "Bille" (2018)  un diskusiju pēc filmas par sieviešu un bērnu tiesībām, piedaloties režisorei;  projekta ietvaros norisināsies arī režisores Ināras Kolmanes meistarklase Azerbaidžānas kinematogrāfijas institūtā; tiks izrādītas Latvijas animācijas filmas "Mana ome rullē" (Nils Skapāns, 2017) un "Gulbju Jaunava (Kārlis Vītols, 2020).  Projektā bez vēstnieka uzrunas preses konferencē būs arī ievadrunas kuratores tūru atklāšanā par ANO vērtībām  un ANO DP rezolūciju 1325 “Sievietes.Miers.Drošība”.

Iesaistoties Latvijas publiskās diplomātijas lobija kampaņā  ANO Drošibas padomes (ANO DP) vēlēšanās Latvijas vēstniecība Azerbaidžānā piedalīsies Starptautiskā mūsdienu mākslas projektā “O”, lai vairotu Latvijas atpazīstamību daudzpusējās diplomātijas jomā un informētu ANO dalībvalstis  par Latvijas ieguldījumu starptautiskās sistēmas stiprināšanā un konkrēti  - dzimumu līdztiesības un sieviešu tiesību ievērošanas veicināšanā.  Simboliskais projekta nosaukums “O” azerbaidžāņu valodā nozīmē gan “viņa”, gan “viņš”, nedalot cilvēkus dzimumos. Vēstniecības dalība  projektā sniegs labu iespēju veicināt Latvijas atpazīstamību un akcentēt Latvijas prioritātes multilaterālisma jomā un ANO, īpaši - Sievietes, miers un drošība, tādejādi veicinot Latvijas atpazīstamību ANO DP lobija kampaņas ietvaros. Tādējādi vēstniecība izmantos iespēju gan Azerbaidžānas sabiedrībai, gan trešo valstu pārstāvniecību diplomātiem demonstrēt Latviju kā uzticamu un atbildīgu starptautisko partneri, kas sniedz pienesumu starptautiskās sistēmas stiprināšanai, īpaši ievērojot pašreizējos drošības izaicinājumus reģionā un pasaulē.

Projektā vēl piedalās mākslinieki un fotomākslinieki no Azerbaidžānas, Francijas, Izraēlas, Norvēģijas un Turcijas. Vēstniecības sadarbības partneris un pakalpojumu sniedzējs būs Azerbaidžānas kompānija “Platform Art”. Projektam plānota plaša un ilgstoša publicitāte, par tā pasākumiem tiks izveidoti video, kas tiks publicēti vēstniecības FB lapā un interneta vietnē www.tobeawoman.az .