Noslēgusies Valsts prezidenta Egila Levita oficiālā vizīte Azerbaidžānā

13.03.2023. 17:05

 

2023. gada 7.-10. martā Baku norisinājās Latvijas Republikas Valsts prezidenta (VP) V.E. Egila Levita oficiālā vizīte Azerbaidžānā.

8. martā Latvijas VP E.Levits tikās ar Azerbaidžānas Republikas Prezidentu Ilhamu Alijevu, notika paplašinātā abu pušu delegāciju tikšanās, kā arī VP E.Levits atklāja vēstniecības rīkoto Latvijas-Azerbaidžānas uzņēmēju tikšanos un diskusiju.

9. martā VP E.Levits piedalījās X Globālā Baku Foruma atklāšanā un uzrunāja paneļa "Noturības veidošana sašķeltā pasaulē: tās ietekme uz mieru pasaulē" diskusijas dalībniekus par Krievijas neprovocēto karu Ukrainā un nepieciešamību dibināt ad hoc starptautisko tribunālu Krievijas agresijas noziegumu izmeklēšanai.

Valsts prezidents arī atklāja Latvijas vēstniecības rīkoto Latvijas-Azerbaidžānas kopprojektu - mākslas izstādi "Starp debesīm un zemi", kura no 10. marta līdz 3. aprīlim norisinās Heidara Alijeva centrā. Latviju izstādē pārstāv LMA Tekstilmākslas katedras vadītāja, prof. Ieva Krūmiņa, Azerbaidžānu - starptautiski plaši pazīstamais fotomākslinieks un žurnālists Reza Degati (Azerbaidžāna/Francija). Projektā piedalās Imanta Ziedoņa fonds "Viegli", Žanete Grende un YARAT laikmetīgās mākslas skolas pārstāvji. Projekta koordinatore ir Azerbaidžānas nopelniem bagātā māksliniece Sabina Šikhlinskaja.

Vizītes noslēgumā VP E.Levits teica uzrunu par likumos balstītu starptautisko kārtību un piedalījās diskusijā ar pasniedzējiem un studentiem ADA Universitātē Baku.

Vizītes gaitā LIAA direktors Kaspars Rožkalns un uzņēmēji tikās ar Azerbaidžānas ekonomikas ministru Mikailu Džabarovu, Azerbaidžānas digitālās attīstības un transporta ministra vietnieku Rahmanu Humbatovu un Karabahas atjaunošanas fonda vadītāju Rahmanu Hadži.
Vizītes ietvaros tika parakstīts LIAA un AZPROMO (Azerbaidžānas attīstības un investīciju piesaistes aģentūru) Saprašanās memorands.