Baku prezentēta www.tobeawoman.az interneta vietne

17.01.2024. 20:46

2024. gada 16. janvārī Azerbaidžānas Nacionālajā mākslas muzejā Baku Latvijas vēstniecība Azerbaidžānā prezentēja interneta vietni www.tobeawoman.az , kurā apkopoti 50 mūsdienu mākslas pasākumi par dzimumu līdztiesību, kas īstenoti projekta "Maiden Tower. To be a Woman" ietvaros Azerbaidžānā laikā no 2020. līdz 2023. gadam.

Prezentāciju atklāja Latvijas vēstnieks Azerbaidžānā Edgars Skuja, uzsverot, ka projektā ir runāts par globāli svarīgiem dzimumu līdztiesības un vardarbības novēršanas jautājumiem, kur klusēšana nav pieļaujama.

Vēstniecība projektu īstenoja NATO kontaktpunkta vēstniecības kapacitātē, īstenojot ANO Drošības padomes (DP) rezolūciju 1325 “Sievietes.Miers.Drošība”. Latvijā dzimumu līdztiesība ir īpaši aktuāls jautājums, gatavojoties ANO DP nepastāvīgā locekļa vēlēšanām 2025. gadā.

Projektā ir māksla, mūzika, dzeja u.c. mūsdienu mākslas formas, ar kuru starpniecību tika uzrunāta Azerbaidžānas sabiedrība par nozīmīgām un svarīgām tēmām saistībā ar dzimumu līdztiesību - sieviešu līderību, līdztiesību, vardarbību ģimenē, selektīvajiem abortiem u.c.

Latviju projektā pārstāvēja LMA Tekstilmākslas katedras vadītāja prof. Ieva Krūmiņa, kinorežisore Ināra Kolmane, animācijas filmu režisori Signe Baumane, Kārlis Vītols un Nils Skapāns, fotogrāfs Andrejs Kovaļovs, dziedātāja Leila Alijeva (Leilali). Projektā dalību ņēma arī toreizējā NATO ĢS vietniece publiskās diplomātijas jautājumos Baiba Braže un Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) ģenerālsekretāre Sigita Struberga, kā arī Latviju pārstāvēja NVO "Centrs "Marta"" vadītāja Iluta Lāce.

Interneta vietnes prezentācijā piedalījās projekta dalībnieki un partneri, diplomātiskā korpusa, Azerbaidžānas Kultūras ministrijas, institūciju un mediju pārstāvji. Uzrunas teica projekta kuratore Sabina Šihlinskaja, Azerbaidžānas Nacionālā muzeja direktore Širina Meļikova, starptautiski pazīstamais fotomākslinieks Reza Deghati, Azerbaidžānas komponistu savienības priekšsēde Firangiza Alizade, dzejniece Ulvija Ahundova, pētniece Afsana Tahirova, ANO pastāvīgā pārstāve Azerbaidžānā Vladanka Andrejeva un Zviedrijas vēstnieks Azerbaidžānā Tobiass Lorentzsons, kā arī jaunās mākslinieces Fidana Humbatli, Fidana Nazim gizi un Ainura Abutalibova. Prezentācijas laikā viesmīlīgajās mākslas muzeja telpās skanēja F.Alizades kompozīcija vijolei un klavierēm "Impulss".

Projekta radošās idejas autore un kuratore ir Azerbaidžānas nopelniem bagātā māksliniece Sabina Šihlinskaja. Projekts tika īstenots sadarbībā ar ANO pārstāvniecību Azerbaidžānā un NATO partnervalstu vēstniecībām. Visi projekta pasākumi 2024. gadā būs skatāmi interneta vietnē www.tobeawoman.az .