Latvija atbalsta Baltijas valstu ciešāku ekonomisko sadarbību ar Indiju

06.11.2020. 13:11

2020. gada 5. novembrī notika Baltijas un Ziemeļvalstu un Indijas ekonomiskās sadarbības veicināšanai veltīts tiešsaistes forums “Indijas-Ziemeļvalstu-Baltijas konklāvs” (India-Nordic-Baltic Conclave), kura atklāšanā ar uzrunu uzstājās arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Forumu organizēja Indijas Rūpniecības konfederācija sadarbībā ar Indijas Ārlietu ministriju, un tā galvenā tēma bija inovācijās balstīta sadarbība izaugsmei jaunajā pasaulē.

Forumu atklāja Indijas ārlietu ministrs Subrahmanjams Džaišankars (Subrahmanyam Jaishankar), uzsverot Indijas piedāvātās sadarbības iespējas tādās Baltijas un Ziemeļvalstu ekonomikām būtiskās jomās kā atjaunojamā enerģija, tīrās tehnoloģijas un jūras resursu efektīva izmantošana. Šāda sadarbība visiem iesaistītajiem reģioniem ļautu kļūt zaļākiem, viedākiem un digitālākiem, veicinot konkurētspēju un ilgtspēju arvien mainīgajā mūsdienu pasaulē.

Latvijas ārlietu ministrs E. Rinkēvičs atklāšanas uzrunā atzīmēja, ka šāds forums ar Baltijas valstu piedalīšanos sāk veiksmīgu sadarbības formātu ar Indiju. E. Rinkēvičs izteica pārliecību, ka Latvijas uzņēmēji ar Indijas partneriem turpmāk sadarbosies vēl ciešāk, īpaši inovāciju un moderno tehnoloģiju laukā. Tāpat ārlietu ministrs akcentēja sekmīgo Latvijas un Indijas sadarbību augstākās izglītības jomā, piemēram, Rīgas Tehniskajā universitātē 2020./2021. mācību gadā studē 818 studenti no Indijas, apgūstot galvenokārt tieši ar inženierzinātnēm un datorzinātnēm saistītas studiju programmas.

Forumā ar prezentācijām piedalījās Latvijas pārstāvji gan no uzņēmumiem “Accenture”, “Ex Novo”, “Latvijas Mobilais Telefons” un “SAF Tehnika”, gan asociācijām un pētniecības iestādēm - Latvijas Kosmosa industrijas asociācijas, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta, RTU Telekomunikāciju institūta, “5G Techritory”. Dalībnieki diskutēja par tādiem ar nākotnes tehnoloģijām un inovācijām saistītiem jautājumiem kā digitālā infrastruktūra un 5G, mākslīgais intelekts, datu aizsardzība un kiberdrošība, ražošanas un darbaspēka nākotne, kā arī videi draudzīgas tehnoloģijas.

Foruma sagatavošanā un Latvijas pārstāvju dalības nodrošināšanā būtiska nozīme bija Latvijas vēstniecības Indijā, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras mērķtiecīgajai iesaistei un darbam.

 


Preses kontaktiem:
Komunikācijas grupa
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga, LV-1395
Tālrunis: (371) 67016 272;
Fakss: (371) 67828 121
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Mājaslapa: www.mfa.gov.lv
Seko līdzi Ārlietu ministrijai: twtricon-facebookicon-flickricon instagramytb

baneris final vestniecibam Pierakstīties uz Ārlietu dienesta ziņu saņemšanu e-pastā

Vēstniecības ziņas

cache/thumbs/cache_thumbs_53545672280_jpg_1714173477_crop_665_by_420.jpg
23. februāris, 09:27
K. Kariņš uzsver nepieciešamību stiprināt Latvijas un Indijas sadarbību

2024. gada 22. februārī ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš, darba vizītes trešajā dienā Ņūdeli, Indijā, kopīgi ar Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministriem tikās ar Indijas ārlietu...

Lasīt vairāk