Ar koncertu Bengalūrū noslēdzas Latvijas-Indijas koru festivāls

24.02.2020. 13:52

2020. gada 23. februārī ar koncertu St. Andrews baznīcā Bengalūrū noslēdzās Latvijas-Indijas koru festivāls, kas vairāku nedēļu garumā priecēja klausītājus tādās Indijas pilsētās kā Dimapūra, Deli, Mumbaja un Bengalūrū.

Noslēguma koncerta laikā uz skatuves kāpa 120 koristi, kuri diriģenta Jāņa Ozola pavadībā izpildīja tādus skaņdarbus kā Ērika Ešenvalda Lux Aterna, Gabriela Faurē Rekviēms un pat Andreja Jurjāna Pūt vējiņi skaidrā latviešu valdā, tādējādi apliecinot, ka kultūrai nav robežu.

Tikmēr koncerts Deli norisinājās slavenajā Lotusa templī, kas ir viens no populārākajiem apskates objektiem gan Deli, gan Indijā.

Festivāla laikā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas jauktā kora MASKA vadītājs un profesors Jānis Ozols un komponiste, soliste, kā arī vokālā pedagoģē Laura Jēkabsone 16 dienu garumā garumā sniedza meistarklases vietējiem koriem un kopīgi izpildīja gan ārzemju, gan latviešu autoru komponētus skaņdarbus 4 dažādās pilsētās. Indijas koru izrādītā interese izvērtās vērienīga, kopumā pulcējot 21 kori no dažādākajiem Indijas reģioniem.

Latvijas-Indijas koru festivāla galvenais mērķis bija popularizēt rietumu koru mūzikas tradīcijas un dalīties ar Latvijas izcilību klasiskās mūzikas žanrā. Latvijas vēstnieks Indijā Artis Bērtulis uzsver to, ka šis projekts liek pamatus ilgtermiņa sadarbībai starp Latviju un Indiju mūzikas jomā, tostarp veicinot mūzikas izglītības eksporta iespējas.

Festivālu organizēja Latvijas vēstniecība Indijā sadarbībā ar organizāciju Karaliskās mūzikas akadēmijas asociētā valde (Associated Board of Royal Academy of Music), kas ilgstoši darbojusies ar klasiskās mūzikas izglītības pieejamības veicināšanu Indijā. Tāpat neatsveramu atbalstu projekta norisē sniedza Latvijas goda konsulāti Bengalorā, Čenajā un Mumbajā. Pasākums tika organizēts Latvijas valsts simtgades publiskās diplomātijas programmas ietvaros. Tāpat projekts kalpo par līdz šim vērienīgāko notikumu 2019. gada vasarā noslēgtās Latvijas-Indijas sadarbības programmas (2019-2022) īstenošanā.