Ar koncertu Kohimā, Nagalandē noslēdzas Latvijas kora mūzikas meistarklases Indijā

16.11.2021. 08:33
Ar koncertu Kohimā, Nagalandē noslēdzas Latvijas kora mūzikas meistarklases Indijā

2021. gada 13. novembrī ar koncertu Reģionālajā mūzikas un skatuves mākslas izcilības centrā Kohimā, Indijas ziemeļaustrumu Nagalandes štatā, noslēdzās Latvijas kora mūzikas meistarklases. Šī Latvijas simtgades publiskās diplomātijas projekta laikā Rīgas Doma kora skolas pedagogi Gints Ceplenieks, Egils Jākobsons un Inita Kamarūte vadīja kora diriģēšanas un vokālās mākslas meistarklases.

Pateicoties Nagalandes kordziedāšanas tradīcijām, meistarklasēs piedalījās 25 diriģenti un vokālisti. Rīgas Doma kora skolas pedagogu vadībā viņiem bija iespēja attīstīt savas prasmes turpmākai radošajai darbībai. Paralēli meistarklasēm Latvijas pasniedzēji strādāja ar Nagalandes bērnu un pieaugušo kopkori, sagatavojot projekta noslēguma koncerta programmu. Koncertā koris Ginta Ceplenieka un Initas Kamrūtes vadībā dziedāja arī četras kompozīcijas latviešu valodā. Koncerta apmeklētāji bija patīkami pārsteigti, ka tik īsā laikā dziedātāji spējuši apgūt Saulīt gāja vakarā, Tumša nakte, zaļa zāle, Kur tad tu nu biji, āzīti manu un Melna čūska. Projekts ne tikai ļāva popularizēt Latvijas koru mūzikas izcilību, bet arī nodrošināja iespēju vietējiem mūziķiem un pasniedzējiem tikt pie jaunām zināšanām, stiprinot atgriezenisko saiti starp Latviju un Indiju.

Sadarbība starp Latvijas vēstniecību Indijā un Nagalandes štatu aizsākās 2020. gada februāri, kad četros Indijas štatos un tostarp arī Nagalandē tika organizēts projekts LatvijasIndijas koru festivāls. Jau pāris mēnešus vēlāk 2020. gada 2. oktobrī starp abām pusēm, kā arī Rīgas Domu kora skolu tika noslēgts Saprašanās memorands par sadarbību mūzikas izglītībā. Līdz ar koru meistarklašu organizēšanu parakstītā vienošanās ir veiksmīgi ieviesta dzīvē un ir būtisks Latvijas un Indijas kultūras attiecību elements.

Noslēdzoties šim projektam, sadarbības iespējas kultūrā, kā arī mūzikas izglītības eksportā starp Latviju un Indiju iegūst vēl konkrētāku formu. Ņemot vērā strauji pieaugošo interesi par rietumu klasisko mūziku Indijā, kā arī veiksmīgi prezentēto Latvijas izcilību šajā jomā, sadarbības potenciāls ir ievērojami pieaudzis, ļaujot baudīt pirmos darba augļus. Projekta īstenošanā Latvijas vēstniecība Indijā sadarbojās ar Nagalandes štata valdību, tostarp dalot finansiālās izmaksas.

Kā katra mēģinājuma izskaņā visi skatuves dalībnieki pēc Ginta Ceplenieka komandas trīs, četri mēs, pateicības pilni, sakām paldies.