K. Kariņš uzsver nepieciešamību stiprināt Latvijas un Indijas sadarbību

23.02.2024. 09:27

2024. gada 22. februārī ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš, darba vizītes trešajā dienā Ņūdeli, Indijā, kopīgi ar Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministriem tikās ar Indijas ārlietu ministru Subrahmanjamu Džaišankaru (Subrahmanyam Jaishankar). Tikšanās laikā K. Kariņš uzsvēra Latvijas un Indijas kopīgās intereses starptautisko tiesību un efektīvas multilaterālās sistēmas saglabāšanā. Tāpat ministrs pateicās Indijai par tās lēmumu atvērt vēstniecību Rīgā, kas kļūs par nozīmīgu atbalsta punktu tālākai divpusējo attiecību attīstīšanai.

Ārlietu ministrs uzsvēra Latvijas atbalstu ciešākai sadarbībai starp Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) formātu un Indiju, jo reģionus vieno kopīgas vērtības. Turklāt pastāv plašs potenciāls abpusēji izdevīgas divpusējās sadarbības attīstīšanai, tostarp digitālajā sektorā, kosmosa zinātnēs un bioekonomikā.

Ceturtdien ārlietu ministrs diskusijā ar Džavaharlala Neru Universitātes (Jawaharlal Nehru University) Eiropas studiju centra mācībspēkiem un studentiem uzsvēra Eiroatlantiskā un Indijas-Klusā okeāna reģiona ciešo saikni, tostarp drošības jomā, kādēļ ir būtiski sadarboties kopīgo vērtību nosargāšanā, īpaši demokrātijas un starptautisko tiesību ievērošanā, kas balstītas ANO Hartā. K. Kariņš izklāstīja Latvijas viedokli par aktuālo ģeopolitisko situāciju un atbildēja uz studentu jautājumiem. 

Darba vizītes turpinājumā ārlietu ministram bija vairākas divpusējās tikšanās, tostarp ar Ganas, Nepālas un Maurīcijas ārlietu ministriem. 

Ar Ganas ārlietu ministri Šērliju Bočveju (Shirley Botchwey), Nepālas ārlietu ministru Narajānu Saūdu (Narajan Saud) un Maurīcijas ārlietu ministru Manīšu Gobinu (Maneesh Gobin) tika pārrunātas starptautiskās aktualitātes, tostarp Krievijas agresijas karš pret Ukrainu, kā arī Izraēlas un Hamās karš Tuvajos Austrumos. 

Sarunu partneri bija vienisprātis par vajadzību sargāt starptautiskās tiesības, konsekventi piemērojot tās principus. Ar Ganas ārlietu ministri tika apspriestas arī divpusējās sadarbības aktualitātes, tostarp starptautiskajās organizācijās un līgumtiesiskās bāzes attīstīšanā. Ar Nepālas ārlietu ministru tika pārrunātas divpusējās sadarbības paplašināšanas iespējas, tostarp starptautiskajās organizācijās. Savukārt ar Maurīcijas ārlietu ministru tika apspriesti klimata pārmaiņu jautājumi un potenciālā pieredzes apmaiņa naudas atmazgāšanas apkarošanā.