Pārskats par vēstniecības padarīto sadarbībā ar diasporu 2023.gadā

15.12.2023. 16:06

Vēstniecības darbs ar diasporu 2023.gadā raksturojams kā pilnvērtīga sadarbība starp vēstniecību un diasporas organizācijām, kā arī atsevišķiem tās pārstāvjiem, klātienē kopīgi svinot svētkus, atbalstot un glabājot latviskās tradīcijas un valodu Īrijā, turpinot kopīgi atbalstīt arī Ukrainu, kā arī ikdienā sniedzot konsulāros pakalpojumus un palīdzību mūsu valstspiederīgajiem.

Lielu daļu no šiem pasākumiem pilnībā vai daļēji finansēja no Ārlietu ministrijas diasporas atbalsta projektu naudas. No šogad Ārlietu ministrijā iesniegtajiem 185  un apstiprinātajiem 111 projektiem ar kopējo finansējumu 161 339 EUR, no Īrijas bija iesniegti 13 un apstiprināti 10 projekti par kopējo summu 15 373 EUR. Lai arī tas ir par 2 projektiem mazāk kā pērn, tas Īriju kopā ar Austrāliju šogad ierindo trešajā aktīvākajā kopienā pēc apstiprinātajiem projektiem tūlīt aiz Norvēģijas (11 projekti) un izteiktā līdera - Lielbritānijas (25 projekti).

No šogad īstenotajiem projektiem ipaši vēlamies izcelt vēstniecības sadarbību ar diasporu valsts svētku svinīgā koncerta organizēšanā un norisē Dublinā 18.novembrī.  Svinībās uz skatuves kāpa 11 dažādi kolektīvi, to skaitā tautas deju kopas, jauktie kori, kā arī priekšnesumus sniedza bērni no latviešu skoliņām Īrijā, pulcējot gandrīz 150 dalībniekus un kopumā pasākumu apmeklēja gandrīz 250 tautiešu. Svinību laikā tika pasniegti vairāki atzinības raksti, tai skaitā, godinot deju un dziesmu kolektīvus, kas šogad piedalījās Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos.

Jāmin arī pirmās adventes noskaņās rīkotais “Latvijas lepnums Īrijā”, tāpat kā arī  ikgadējie “Latviešu Kultūras svētki” un konkurss “Protu? Protu!”, kas bija šī gada lielākie diasporas organizāciju pieteiktie projekti. Esam gandarīti, ka šogad tika pieteikti un īstenoti arī jauni projekti, aktualizējot valsts aizsardzības dienesta tematiku un stiprinot diasporas jauniešu vidū patriotismu.

Vēstniecība šogad rīkoja vai atbalstīja dažādus tematiskus pasākumus, klātienes un tiešsaistes seminārus, risināja diasporas izglītības jautājumus, kā arī organizēja Latvijas amatpersonu tikšanās ar diasporas pārstāvjiem un to dalību diasporas organizāciju īstenoto projektu norisē.  Piemēram, Ārlietu ministrijas īpašo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele Īriju šogad apmeklēja 3 reizes. Tāpat vēstniecība apmeklēja diasporas organizāciju rīkotos pasākumus Dublinā un ārpus tās, cenšoties iekļaut tikšanās ar diasporu arī vēstniecības reģionālo vizīšu ietvaros. 24.februārī Dublinā piedalījāmies kopējā atbalsta akcijā Ukrainai.

Savukārt vēstniecības sociālajos tīklos regulāri tika pārpublicēta diasporai veltīta informācija, tai skaitā par Latvijai nozīmīgiem notikumiem,  reemigrācijas iespējām un  popularizēti diasporas rīkotie pasākumi.

Vēstniecības Konsulārajā nodaļā turpinājās aktīvs darbs ar Latvijas valstspiederīgajiem, kuri uz Īriju atbraukuši uz pastāvīgu vai nepastāvīgu uzturēšanos. Lai arī sniegto konsulāro pakalpojumu skaits 2023. gada nogalē ir stabilizējies, kopumā sniegto pakalpojumu un palīdzības skaits turpināja pieaugt. Lielāko darba apjomu joprojām veido pieteikumi personu apliecinošu dokumentu noformēšanai, kas 2023. gadā pieauga par 47%, sasniedzot 4624 pieteikumus pases vai eID kartes noformēšanai līdz 2023. gada 13. decembrim. Konsulārās palīdzības gadījumu skaits vēstniecībā 2023. gadā pieaudzis līdz 31.

Pateicamies visām diasporas organizācijām un tautiešiem par veiksmīgo sadarbību šogad un strādāsim kopīgi, lai šī sadarbība būtu vēl ciešāka un vēl aktīvāka 2024.gadā. 

Viena bite daudz medu nesanes,  ar vienu žagariņu istabu neizslaucīsi. Tāpēc vēstniecības novēlējums nākamajam gadam ir turpināt būt kopā! 

 

Pārskats par vēstniecības rīkotajiem diasporas tematikai veltītajiem pasākumiem 

1.      20.janvārī Latvijas “de iure” atzīšanas 102. gadadienas sakarā tika sakopa bijušā Latvijas Ārlietu dienesta darbinieka, izcilā tautieša Jāņa Meža un viņa sievas atdusas vieta Mountdžeromejas (Mount Jerome) kapos, Dublinā.

2.      18. februārī diasporas organizāciju pārstāvju diskusija vēstniecībā ar Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieci diasporas jautājumos Elitu Gaveli, Nodarbinātības valsts aģentūras direktori Evitu Simsoni un Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdi Pēteri Blumbergu.

3.      30. aprīlī remigrācijas tematikai veltīts publisks seminārs vēstniecībā, tikšanās ar Rīgas un Kurzemes reģionu remigrācijas koordinatoriem.

4.      5.maijā vēstniecības pārstāvju tikšanās ar Latvijas diasporas pārstāvjiem Meijo grāfistē Claremorris Family Resource Centre.

5.      6. maijā Svētā Patrika kalna kāpiens, atzīmējot Latvijas Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 33.gadadienu un svinot Baltā galdauta svētkus.

6.      1.oktobrī tikšanās ar kinorežisori un daudzu grāmatu autori Dzintru Geku-Vasku; nesen izdotās grāmatas “Mātes Sibīrijā” prezentācija un filmas “Tālā zeme Sibīrija. Kāpēc mēs braucām?” izrāde vēstniecībā.

7.      11.novembrī Lāčplēša dienas atzīmēšana Miera parkā (Peace park) Dublinā.

8.      18.novembrī Latvijas valsts proklamēšanas 105. gadadienas svinīgais koncerts Dublinā.

 

Pārskats par vēstniecības dalību diasporas organizāciju rīkotajos pasākumos

 1.      17.februārī latviešu grāmatu plaukta Vaterfordas pilsētas bibliotēkā atklāšana.

2.      18.februārī Latviešu biedrības Īrijā rīkotais 11. Latviešu bērnu un jauniešu Īrijā un Ziemeļīrijā talantu konkurss "Protu? Protu!” Dublinā.

3.      22.aprīlī Lielā talka Bull Island pludmalē, Dublinā.

4.      30.aprīlī XII latviešu kultūras svētki Īrijā, Dublinas vecpilsētā ar Latvijas kultūras ministra N.Puntuļa dalību.

5.      28.jūlijā Īrijas latviešu nacionālās padomes (ĪLNP) rīkotā nometne “ĪLNP jauniešu nodaļas kapacitātes stiprināšana”.

6.      18.augustā 3x3 nometne Lough Lannagh brīvdienu ciematā Kastlbārā.

7.      23.septembrī Latviešu biedrības Īrijā (LBĪ) organizētā Skolotāju metodiskā diena vēstniecībā.

8.      30.septembrī tautu deju kopas “Rietumkrasts” 5 gadu jubilejas koncerts Galvejā.

9.      8.oktobrī Latviešu Kultūras fonda Īrijā (LKFĪ) rīkotās Dzejas dienas Dublinā ar dzejnieku Kārli Vērdiņu.

10.  1.novembrī Īrijas latviešu nacionālās padomes (ĪLNP) rīkotā vidusskolas vecuma jauniešu latviešu valodas nometne Ņūkāstlā, Ziemeļīrijā.

11.  25.novembrī Īrijas latviešu nacionālās padomes (ĪLNP) Studentu nodaļas organizētais 3x3 basketbola turnīrs Karlovā.

12.  2. decembrī organizācijas “Labo cilvēku klubs” rīkotā apbalvojuma ceremonija “Latvijas lepnums Īrijā 2023” un “Īrijas latvietis 2023”.

 

2023. gadā īstenotie diasporas atbalsta projekti

Projekta īstenotājs

Projekta nosaukums

Latviešu biedrība Īrijā

11. Latviešu bērnu un jauniešu Īrijā un Ziemeļīrijā talantu konkurss "Protu? Protu!”

Latviešu biedrība Īrijā

 XII Latviešu kultūras svētki Īrijā

Biedrība "Labo cilvēku klubs"

Latvijas lepnums Īrijā 2023

Latviešu biedrība Īrijā

Īrijas un Ziemeļīrijas skolotāju metodiskā diena

Biedrība "Īrijas latviešu nacionālā padome"" (ĪLNP)

ĪLNP kausa izcīņa basketbolā 2023

"Latviešu kultūras fonds Īrijā (LKFĪ)

Dzejas dienas Īrijā. Iepazīšanās ar Kārli Vērdiņu

Galvejas Latviešu atbalsta grupa

Deju kopas Rietumkrasts 5 gadu jubilejas pasākums

Biedrība "Īrijas latviešu nacionālā padome"" (ĪLNP)

ĪLNP jauniešu nodaļas kapacitātes stiprināšana

Latvijas vēstniecība Īrijā

Valsts svētku nedēļas svinību pasākumi Dublinā

Meijo latviešu atbalsta grupas skoliņa “Graudiņš”

Latvijas dzimšanas dienas un Lāčplēša dienas svinības