Latvijas vēstniecības kolektīvs Īrijā kopā ar domubiedriem sakopj bijušā diplomāta Jāņa Meža atdusas vietu Dublinas kapos

18.01.2024. 17:26

Tuvojoties Latvijas “de iure” atzīšanas 103. gadadienai, 2024.gada 18.janvārī Latvijas vēstnieks Īrijā Juris Štālmeistars ar vēstniecības kolēģiem un žurnālisti Ingunu Miezi, un publicisti Sandru Bondarevsku sakopa bijušā Latvijas Ārlietu dienesta darbinieka un izcilā tautieši Jāņa Meža un viņa sievas Dorotejas Šteinbergas atdusas vietu Mountdžeromejas (Mount Jerome) kapos, Dublinā.

Kā katru gadu, tika nolikti ziedi, aizdegtas svecītes un pārrunāti Jāņa Meža nopelni Latvijas labā.

Ideja par Īrijā apbedīto latviešu atdusas vietu apzināšanu un kopšanu pieder Latviešu biedrības Īrijā pārstāvei Liānai Goldštremai, pēc kuras iniciatīvas kopš 2012. gada Latvijas vēstniecība, “de iure”, jeb Diplomātu dienā, tāpat kā Latvijā un citur pasaulē, godina mūžībā aizgājušos diplomātus.

 

Informācijai

Jānis Mežs dzimis Rīgā 1884.gadā, miris Dublinā 1978.gadā. No 1922.gada marta līdz 1925. gada jūlijam bija Latvijas goda vicekonsuls Kubā. Kopš 1939.gada jūlija kļuva par Latvijas sūtniecības Londonā goda finanšu atašeju kuğu avāriju lietu kārtošanai Dublinā, Īrijā.

Latvijas tvaikoņi Everoja un Ramava 1940. gada vasarā nepakļāvās PSRS rīkojumam doties uz Murmansku, bet iebrauca Dublinas ostā, kur PSRS panāca tvaikoņu arestu. Savukārt Jāņa Meža neatlaidības un pūļu rezultātā Īrijas tiesa kuģus Padomju Savienībai neizdeva. Šis tiek uzskatīts par lielāko Jāņa Meža sasniegumu, par kuru toreiz lielākais īru laikraksts “The Irish Times” rakstīja atzinības pilnus vārdus: “Jānis Mežs šo prāvu uzvarēja!”.

Pēc diplomātiskās darbības beigām Jānis Mežs Īrijā no 1957. līdz 1977.gadam strādāja Dublinas pilsētas Universitātes Folkloras nodaļā, uzturēja sakarus ar Īrijā dzīvojošajiem latviešiem un palīdzēja tulkot vēstules un dokumentus Īrijas Sarkanajam Krustam saistībā ar kara un pēckara laikā pazudušo latviešu meklēšanu. Jānis Mežs pārvaldīja 26 svešvalodas.