Pieprasījums pēc Latvijas vēstniecības Īrijā sniegtajiem konsulārajiem pakalpojumiem ir nemainīgi augsts

17.04.2024. 17:24

Pagājušajā gadā vēstniecībā tika pieņemts rekordliels skaits pasu un eID karšu pieteikumu, kopumā vairāk nekā 8 000. Tas veido lielāko vēstniecības Konsulārās nodaļas darba apjomu un nav sagaidāms, ka pieprasījums pēc tiem tuvākajā laikā varētu būtiski samazināties. Arī tendences rāda, ka ar katru gadu Latvijas valsts piederīgo skaits, kuri Īrijā norādījuši savu dzīvesvietu Latvijas Fizisko personu reģistrā, pieaug. Ja uz 2020.gada 1.janvāri Fizisko personu reģistrā norādītais Latvijas valsts piederīgo skaits Īrijā bija 21 232, tad uz 2024.gada 1.janvāri tas bija jau 23 593. Papildus jāņem vērā, ka ne visi, kuri dzīvo Īrijā, sniedz ziņas par izmaiņām savos datos un patiesais Latvijas valsts piederīgo skaits Īrijā ir ievērojami lielāks.

Atgādinām, ka saskaņā ar Fizisko personu reģistra likumu, informācija ir jāaktualizē par šādām izmaiņām savos personu datos:

-          dzīvesvietas adrese ārvalstī;

-          laulības noslēgšana vai šķiršana;

-          vārda vai uzvārda maiņa;

-          bērna dzimšana;

-          citas valsts pilsonības iegūšana.

Tāpat, ir jāsniedz ziņas arī par sava tuvinieka miršanas faktu ārvalstīs.

Ja iepriekš, iesniedzot dokumentus ar  Latvijas vēstniecības starpniecību, papildus bija jāapmaksā 40 EUR konsulāra atlīdzība, tad šobrīd to var darīt bez maksas, nosūtot dokumentus nepastarpināti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei Latvijā.

Dokumenti jāiesniedz vienā no šādiem veidiem:

-          nosūtot dokumentus pa pastu uz adresi: Čiekurkalna 1.līnija 1, k-3, Rīga, LV-1026;

-          nosūtot ieskenētus dokumentus uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., pirms nosūtīšanas parakstot tos ar drošu elektronisko parakstu;

-          izmantojot oficiālo elektronisko e-adresi, https://mana.latvija.lv/e-adrese/.

Vairāk informācijas, ieskaitot iesniegumu ziņu aktualizēšanai, pieejama Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājas lapā: https://www.pmlp.gov.lv/lv/zinu-ieklausana-un-aktualizesana-fizisko-personu-registra.

Tuvojoties vasaras sezonai, aicinām laicīgi padomāt par personu apliecinošu dokumentu nomaiņu. Ja vasarā ieplānots ceļojums uz Latviju, pasi un eID karti var noformēt un saņemt arī jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļā Latvijā.

Ja pase un eID karte jāmaina Īrijā, jāņem vērā, ka vēstniecībā konsulāros pakalpojumus iespējams saņemt tikai pēc iepriekšēja pieraksta. 

Informācija par pieraksta kārtību vēstniecībā personu apliecinošu dokumentu noformēšanai, pakalpojumu cenrādi un apmaksu, citu konsulāro pakalpojumu pieprasīšanas kārtību pieejama Latvijas vēstniecības Īrijā mājas lapā: https://www2.mfa.gov.lv/ireland/konsulara-informacija.

Jauni pieraksti pasu un eID karšu noformēšanai tiek atvērti katru trešdienu plkst. 09:00 vienai nedēļai četras nedēļas uz priekšu. Ņemot vērā nezūdoši augsto pieprasījumu, aicinām pierakstu veikt uzreiz pēc tā atvēršanas – trešdienās plkst. 9:00.

Ja kāds no apmeklētājiem atceļ savu pierakstu, tas kļūst pieejams pārējiem apmeklētājiem un iespēja pierakstīties var būt arī citās dienās.

Konsulārās palīdzības saņemšanai ārkārtas situācijās aicinām sazināties ar Latvijas vēstniecības Īrijā Konsulāro nodaļu pa tālruni +353 (0) 1 478 0156 (zvanu pieņemšanas laikos) vai e-pastu:  Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., vai Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežūrtālruni +371 26 33 77 11 vai e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..