Kopīgā deklarācija saistībā ar Starptautisko sieviešu dienu.

04.03.2021. 13:01

Atzīmējot dažādu Kazahstānas sieviešu kopīgos centienus - Latvijas, Beļģijas, Bulgārijas, Kanādas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Vācijas Federatīvās Republikas, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas, Nīderlandes Karalistes, Portugāles, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas, Zviedrijas, Šveices vēstniecības un Eiropas Savienības pārstāvniecība Kazahstānā sveic Kazahstānas sievietes saistībā ar sieviešu gājiena organizēšanu.  Mēs atzinīgi vērtējam Almati pilsētas  pašvaldības iestāžu piešķirto atļauju, atzīstot sieviešu tiesības uz mierīgu pulcēšanos, nodrošinot iespēju sieviešu balsīm tikt uzklausītām.

Šis gads ir īpaši svarīgs, jo 2021. gada jūlijā Francijā notiks paaudžu līdztiesības forums, kas notiks gadu pēc pasaules mēroga svinībām par godu 25. gadadienai kopš Pekinas deklarācijas par sieviešu tiesībām pieņemšanas. Pekinas deklarācija ir vēsturisks dokuments redzējumam par vienlīdzīgām tiesībām, brīvībām un iespējām sievietēm – visur neatkarīgi no viņu apstākļiem.

Tāpat arī šis gads ir ievērojams ar to, ka Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs aktīvi ir vērsis uzmanību uz notiekošās COVID krīzes nesamērīgo ietekmi uz sievietēm un nepieciešamību veikt steidzamus pasākumus to aizstāvībai.

Šī gājiena organizēšana vēlreiz parāda Kazahstānas apņemšanos sasniegt ilgtspējīgas attīstības mērķus, sperot praktiskus soļus 5. mērķa sasniegšanai: dzimumu līdztiesības veicināšanā un sieviešu un meiteņu iespējas iedrošināšanā.

Šis gājiens kalpos kā pozitīvs piemērs gaidāmajā Kazahstānas periodiskajā pārskatā saistībā ar “Konvenciju par visu sieviešu diskriminācijas izskaušanu” (CEDAW).

Mēs vēlētos apsveikt Kazahstānu par tās stabilo progresu virzībā uz dzimumu līdztiesību un integrāciju un gatavību sadarboties kliedējot šķēršļus sievietēm un meitenēm visās pasaules valstīs.